Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οδηγίες προς τους ταξιδιώτες για τον Έμπολα

Εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ebola

Επικαιροποιημένες συμβουλές για τους ταξιδιώτες που μεταβαίνουν ή φεύγουν από χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπου παρουσιάζεται ευρεία μετάδοση του ιού Έμπολα, εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθούν αναλυτικά οι συστάσεις προς τους ταξιδιώτες:

Η ασθένεια Έμπολα είναι μια σοβαρή ασθένεια, συχνά θανατηφόρα, η οποία προκαλείται από τον ιό Έμπολα. Μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά (π.χ. σάλιο, ούρα, εμετός) από μολυσμένα άτομα, νεκρά ή ζωντανά.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σε διάστημα δύο έως και 21 ημερών μετά την έκθεση στον ιό. Η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά με πυρετό, κόπωση, ανορεξία, εμετό, διάρροια, κοιλιακό πόνο, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους, ή άλλα απροσδιόριστα συμπτώματα. Σε μεταγενέστερο στάδιο, μερικοί ασθενείς εμφανίζουν επίσης έντονη εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία και πολυοργανική ανεπάρκεια.
Δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο ή επικυρωμένη θεραπεία για την ασθένεια αυτή.

Ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα και πώς να τον αποφύγετε

Ακόμη και αν ζείτε ή έχετε ταξιδέψει σε περιοχές με ευρεία μετάδοση του ιού, ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα είναι χαμηλός, εκτός αν έχετε εκτεθεί άμεσα στα σωματικά υγρά νεκρών ή ζωντανών ατόμων ή ζώων που έχουν μολυνθεί. Στην επαφή με σωματικά υγρά περιλαμβάνεται και η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς έως και τρεις μήνες μετά την ανάρρωσή τους.

Η συνήθης επαφή σε δημόσιους χώρους με άτομα που δεν φαίνεται να είναι άρρωστα δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης του Έμπολα. Δεν κινδυνεύετε να μολυνθείτε με τον ιό Έμπολα ανταλλάσσοντας χρήματα ή αγαθά ή κολυμπώντας σε πισίνα. Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται από τα κουνούπια. Επίσης, ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως συμβαίνει με τη γρίπη.

Ο ιός Έμπολα σκοτώνεται εύκολα με σαπούνι, χλωρίνη, το φως του ήλιου, υψηλές θερμοκρασίες ή το στέγνωμα. Αν τα ρούχα σας μολυνθούν με υγρά, μπορείτε να εξουδετερώσετε τον ιό Έμπολα πλένοντάς τα στο πλυντήριο. Ο ιός Έμπολα δεν επιζεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο ή έχουν στεγνώσει. Μπορεί να επιβιώσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε ρούχα ή υλικά που λεκιάστηκαν με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά.

Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού Έμπολα μέσω της επαφής με σκεύη ή μολυσμένα υλικά σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, αν δεν εφαρμοστούν σωστά οι κατάλληλες διαδικασίες ελέγχου της μόλυνσης.

By