Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΟΗΕ: Επιδεινώθηκε η κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

«Οι πολιτικές ελίτ είναι βαθιά διχασμένες και υπάρχει υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού και δυσπιστίας μεταξύ των πολιτικών φορέων και μεταξύ των κοινοτήτων»

kentroafrikaniki dimokratia-1

Η πολιτική κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία «επιδεινώθηκε απότομα τον περασμένο μήνα», δήλωσε την Τρίτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού στην αφρικανική χώρα Μπαμπακάρ Καγιέ.

«Η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από τις διάφορες ένοπλες ομάδες βελτιώνεται πάρα πολύ αργά τροφοδοτώντας διαρκώς την εντεινόμενη κριτική προς τη μεταβατική κυβέρνηση και απειλεί να υπονομεύσει την εξουσία της», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μπανγκούι και πριν από τις κλειστές διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Οι πολιτικές ελίτ είναι βαθιά διχασμένες και υπάρχει υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού και δυσπιστίας μεταξύ των πολιτικών φορέων και μεταξύ των κοινοτήτων», πρόσθεσε. «Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τη διενέργεια αξιόπιστων εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους» συμπλήρωσε.

Περίπου 2.000 γάλλοι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί από τα τέλη του 2013 μαζί με περίπου 5.000 αφρικανούς στρατιώτες επιχειρούν να σταματήσουν οι σφαγές, που διαπράχθηκαν από τη χριστιανική πολιτοφυλακή αντι-Μπαλάκα και πρώην αντάρτες Σελέκα της μουσουλμανικής πλειοψηφίας.

By