Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΟΗΕ: Η κοινωνική συνοχή απειλείται λόγω ανεργίας

Μαζικές κινητοποιήσεις και κοινωνικές αναταραχές λόγω ανεργίας εκτιμά η ΔΟΕ, στην έκθεσή της για την παγκόσμια απασχόληση.

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) στην ετήσια έκθεσή της για την απασχόληση σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνει την αυξημένη πιθανότητα κοινωνικών αναταραχών στις ανεπτυγμένες χώρες λόγω άυξησης της ανεργίας.

Η ΔΟΕ εκτιμά πως τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των ανέργων παγκοσμίως θα αυξηθεί από τα 200 εκατομμύρια σήμερα στα 208 εκατομμύρια ως το 2015.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο κίνδυνος εκδήλωσης κοινωνικών εντάσεων κλιμακώθηκε στις 46 από τις 71 οικονομίες, στις οποίες ανέλυσε την κατάσταση, με βάση παράγοντες όπως οι όροι στην αγορά εργασίας, το βιοτικό επίπεδο και ο βαθμός εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις.

Στην Ερώπη των 27, ο κίνδυνος αυτός αυξήθηκε στο 46% κατά μέσο όρο το 2012 από 34% το 2006 και συγκεκριμένα οι χώρες- πρωταγωνίστριες είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σλοβακία και η Τσεχία.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης  σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως στην Ισπανία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό του πληθυσμού μειώθηκε από 50% του πληθυσμού το 2007 στο 46% το 2010.

«Η κατάσταση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ειδικά αρχίζει να πιέζει υπερβολικά την οικονομική και κοινωνική συνοχή», σχολίασε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράινερ, αναφερόμενος στις πολιτικές λιτότητας. Επισήμανε την ανάγκη για διεθνή ανάκαμψη, με επίκεντρο τις θέσεις εργασίας και τις παραγωγικές επενδύσεις, σε συνδυασμό με καλύτερη κοινωνική προστασία για τις φτωχότερες και τις πιο ευάλωτες ομάδες. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή «στο κλείσιμο του χάσματος των ανισοτήτων που διευρύνεται σε τόσες πολλές περιοχές του κόσμου».

Η ΔΟΕ επέκρινε τη ραγδαία αύξηση των ανισοτήτων στις προηγμένες χώρες, με τη διόγκωση των αμοιβών των ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων και των κερδών των μεγάλων εταιρειών και την παράλληλη μείωση των μισθών των εργαζομένων, και καταγραφής μεγάλων ποσοτών ανεργίας.

Οι άνεργοι αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 30 εκατομμύρια το 2013 από το 2008 και ο αριθμός τους εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 208 εκατ. το 2015. Οι ανισότητες αυξήθηκαν στις 14 από τις 26 προηγμένες χώρες που εξετάστηκαν, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Δανία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ.

*Πληροφορίες από ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By