Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΟΗΕ: Οι Ταλιμπάν μετατρέπονται από θρησκευτική ομάδα σε εγκληματική οργάνωση

Οι οργανώσεις που πρόσκεινται στην Aλ Κάιντα αποτελούν ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα ασφαλείας για το Αφγανιστάν και απειλούν ολόκληρη την περιοχή, προειδοποιεί μια έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Taliban spokesman Zabiullah Mujahid

Οι οργανώσεις που πρόσκεινται στην Aλ Κάιντα αποτελούν ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα ασφαλείας για το Αφγανιστάν και απειλούν ολόκληρη την περιοχή, προειδοποιεί μια έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή.

Οι ισλαμιστές αντάρτες του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν (TTP), της Λασκάρ ε Τάιμπα (LeT) και της Λασκάρ ε Τζάνγκβι συμμετέχουν «τακτικά» σε επιθέσεις εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, υπογραμμίζει η έκθεση.

«Γι’ αυτό το λόγο αποτελούν μια ανησυχητική, μακροπρόθεσμη απειλή από το Αφγανιστάν, για την περιοχή και πέραν αυτής, κυρίως για την κεντρική και νότια Ασία», επισημαίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο ΟΗΕ διευκρινίζει επίσης ότι από το τέλος του 2013 οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένα εκρηκτικά, κυρίως ένα νέα γιλέκο με εκρηκτικά το οποίο μοιάζει με μια δερμάτινη μπλούζα και είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί στους ελέγχους.

Εξάλλου η έκθεση χαρακτηρίζει τα 13 χρόνια σύγκρουσης μεταξύ των Ταλιμπάν και των δυτικών χωρών ως «ένα στρατιωτικό αδιέξοδο», με τους αντάρτες να μην είναι μεν σε θέση να καταλάβουν εδάφη, όμως να παραμένουν μια πραγματική απειλή.

Παρόλα αυτά και παρά την επικείμενη αποχώρηση της διεθνούς δύναμης από τη χώρα στο τέλος του χρόνου, οι αφγανικές αρχές εκτιμούν ότι είναι σε θέση να διατηρήσουν το στάτους κβο, αν λάβουν επαρκή οικονομική και επιμελητειακή υποστήριξη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εξάλλου η εξάρτηση των Ταλιμπάν από τους εκβιασμούς, τις απαγωγές, την παραγωγή οπίου και τα παράνομα ορυχεία τούς μετατρέπουν από ομάδα που βασίζεται στη θρησκευτική ιδεολογία σε εγκληματική οργάνωση που διψά για κέρδη.

«Εκτός από τις εθελοντικές ή αναγκαστικές δωρεές από αφγανικές επιχειρήσεις του εξωτερικού καθώς και από τις εθελοντικές δωρεές με ιδεολογικά ή θρησκευτικά κίνητρα, οι Ταλιμπάν έχουν δημιουργήσει ένα αρκετά εξελιγμένο σύστημα για να παράγουν έσοδα στο εσωτερικό της χώρας», επισημαίνει η έκθεση του ΟΗΕ.

«Ολοένα και περισσότερο τα οικονομικά των Ταλιμπάν βασίζονται επίσης στις απαγωγές πλούσιων επιχειρηματιών για τους οποίους ζητούν λύτρα», προσθέτει.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εκτελέσεις πολιτών και εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις βοηθούν τους Ταλιμπάν να επαναβεβαιώσουν την ισχύ τους, ενώ εμποδίζουν τις βελτιώσεις στον τομέα της ασφάλειας και αποτρέπουν την οικονομική ανάπτυξη του Αφγανιστάν 13 χρόνια αφού εκδιώχθηκαν από την εξουσία.

«Παρόλα αυτά αυτές οι δραστηριότητες αλλάζουν τον χαρακτήρα μερών του κινήματος από μια οργάνωση που βασιζόταν σε μια θρησκευτική ιδεολογία σε έναν συνασπισμό εγκληματικών δικτύων, που οδηγούνται από το κέρδος», εκτιμά ο ΟΗΕ.

Σε κάποιες επαρχίες του Αφγανιστάν, όπως η Μιμρόζ και η Κανταχάρ οι Ταλιμπάν παράγουν αρκετά κέρδη για να καλύπτουν τις ανάγκες τους, ενώ σε άλλες εξαρτώνται από την παροχή πόρων από την κεντρική ηγεσία. Στην Κανταχάρ, οι Ταλιμπάν κερδίζουν 7 με 8 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα από την παράγωγη οπίου, τους εκβιασμούς και τα ορυχεία μαρμάρου.

Στην έκθεση αναφέρονται λεπτομέρειες και για την επαρχία Χελμάντ, από την οποία προέρχεται ο κύριος όγκος των κερδών των Ταλιμπάν. Η Χελμάντ είναι η μεγαλύτερη παραγωγός οπίου στο Αφγανιστάν με περίπου 1.000.000 στρέμματα καλλιεργειών παπαρούνας.

Στη χειρότερη περίπτωση οι αφγανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι από τη φετινή σοδειά παπαρούνας οι Ταλιμπάν θα έχουν έσοδα 50 εκατομμύρια δολάρια, καθώς οι περισσότεροι καλλιεργητές παπαρούνας στην επαρχία αυτή δίνουν το 10% της παραγωγής τους σε όπιο ως φόρο στους Ταλιμπάν.

Ακόμη μια επικερδής επιχείρηση για τους Ταλιμπάν είναι τα παράνομα ορυχεία μαρμάρου, με έσοδα περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνέταξε την έκθεση αυτή έπειτα από πέντε επισκέψεις στο Αφγανιστάν και πολλές συζητήσεις με την κυβέρνηση της χώρας και τις διεθνείς δυνάμεις που βρίσκονται εκεί.

By