Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΟΗΕ: 1,5 δις άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας

«Προβλέπεται αύξηση του ποσοστού εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών»

Copyright: Reuters/ Joshua Lott
Copyright: Reuters/ Joshua Lott

Θλιβερά είναι τα στοιχεία που αναδεικνύονται σε έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με τα επίπεδα φτώχειας στον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, ένας στους τρεις ανθρώπους του πλανήτη ζει στα όρια της φτώχειας, ενώ προβλέπεται αύξηση του ποσοστού εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών.

Το πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) επικαλείται τις τιμές των τροφίμων και τις σφοδρές συγκρούσεις ως άλλες αιτίες επιδείνωσης της φτώχειας.

Παράλληλα το UNDP προειδοποιεί για αυξανόμενες ανισότητες και «διαρθρωτικές αδυναμίες», οι οποίες συνιστούν σοβαρές απειλές στην καταπολέμηση της μάστιγας της φτώχειας.

«Εξάλειψη της ακραίας φτώχειας δεν σημαίνει μόνο να φτάσουμε σε μηδενικό επίπεδο αλλά και να παραμείνουμε σε αυτό», επισημαίνει η αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού στην έκθεσή της με τίτλο «Αειφόρος Ανθρώπινη Πρόοδος: μείωση των αδυναμιών και οικοδόμηση της αντοχής».

«Πρέπει να προστατευτούν κυρίως όσοι απειλούνται από φυσικές καταστροφές, κλιματικές αλλαγές ή χρηματοπιστωτικούς κλυδωνισμούς. Όταν η μείωση των τρωτών αυτών σημείων τεθεί στο επίκεντρο της ατζέντας μας για την ανάπτυξη, τότε μόνο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα επιτευχθεί αειφόρος πρόοδος» σημειώνεται στην έκθεση.

Σε ότι αφορά το κόστος που απαιτείται για την κοινωνική προστασία των συνανθρώπων μας που ζουν τον «εφιάλτη» της φτώχειας, η έκθεση αναφέρει:

«Η διασφάλιση της βασικής κοινωνικής προστασίας για τους φτωχούς όλου του κόσμου ενδεχομένως να στοιχίσει λιγότερο από το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ».

«Μια βασική κοινωνική προστασία είναι αντιμετωπίσιμη από οικονομικής άποψης, όσο οι χώρες χαμηλού εισοδήματος ανακατανέμουν πόρους και αυξάνουν τους εσωτερικούς τους πόρους, και με την υποστήριξη της κοινότητας των διεθνών δωρητών», προσθέτει η έκθεση στην οποία τονίζεται πως 1,2 δισ. άνθρωποι καλούνται να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες με ποσό που ισοδυναμεί με 1,25 δολάριο ή και λιγότερο.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ 1,5 δισ. άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε 91 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και 800 εκατομμύρια βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Η έκθεση επιμένει επίσης στο γεγονός ότι η ανεργία συχνά συνοδεύεται από την αύξηση της εγκληματικότητας, της βίας, της χρήσης ναρκωτικών και των αυτοκτονιών.

By