Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Πενταμελής επιτροπή καταστατικά υπεύθυνη για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ

Δείτε τις προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου

06_56_YP4Z0097_03022013Κομβικό και καθοριστικό ρόλο στο έλεγχο των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ (που μονοπωλούν το ενδιαφερόν της ειδησεογραφίας με αφορμή την συνάντηση Ευάγγελου Βενιζέλου – Γιώργου Παπανδρέου) έχει η 5μελής Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου του κόμματος σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ. Τα εκλεγμένα το 2009 μέλη της επιτροπής είναι οι Μακρυπίδης Ανδρέας, Περλεπέ-Σηφουνάκη Κατερίνα, Λάζαρη Ντίνα (Αδαμαντίνη), Χατζόπουλος Αλέξανδρος και ο Βισκαδούρος Γεώργιος.

Να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο καταστατικό «τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου εκλέγονται από το Εθνικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρός της απαγορεύεται να κατέχει οποιοδήποτε κυβερνητικό αξίωμα». Επίσης ορίζεται με σαφήνεια ότι το εν λογω όργανο «έχει την υποχρέωση τακτικού ετήσιου ελέγχου και τη δυνατότητα έκτακτου ελέγχου σε όλες τις οργανώσεις και τα όργανα του Κινήματος» καθώς και το «δικαίωμα να ζητά στοιχεία, διευκρινίσεις και διασαφήσεις, η παροχή των οποίων είναι υποχρεωτική για τα όργανα στα οποία απευθύνεται».

Περεταίρω ασφαλιστική δικλείδα για τον έλεγχο των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ θεωρούνται οι αποκεντρωμένες οργανώσεις του κινήματος όπου έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν «μέσα στο πρώτο 20ήμερο κάθε έτους, πλήρη και αιτιολογημένο ετήσιο οικονομικό απολογισμό και προγραμματισμό στην οικεία Νομαρχιακή Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, η οποία στη συνέχεια διαμορφώνει και υποβάλει αντίστοιχο απολογισμό και προγραμματισμό για το σύνολο των οργανώσεων της Περιφερειακής Οργάνωσης στην Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου».

Τα ανώτερα όργανα του ΠΑΣΟΚ έχουν εποπτικό ρόλο στα οικονομικά του κινήματος αφού όπως προβλέπεται «το Εθνικό Συμβούλιο εγκρίνει Οικονομικό Κανονισμό, στον οποίο ρυθμίζεται λεπτομερώς ο τρόπος λειτουργίας των Νομαρχιακών Επιτροπών Οικονομικού Ελέγχου, καθώς και της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου» ενώ παράλληλα «η  συνολική πορεία των οικονομικών του Κινήματος εξετάζεται προϋπολογιστικά και απολογιστικά σε ειδική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, στη βάση σχετικής έκθεσης που υποβάλει η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου».

By