Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι Έλληνες αναρωτιούνται: »Ποιος είναι Έλληνας;»

Η ηλεκτρονική σελίδα npr.org αφιερώνει ένα ολοσέλιδο άρθρο στην Ελλάδα για την κατάργηση του νόμου Ραγκούση περί της ιθαγένειας.

www.fosphotos.com/Panayiotis Tzamaros
www.fosphotos.com/Panayiotis Tzamaros

Όταν πρόκειται για την μετανάστευση, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα δίλημμα: Η χώρα χρειάζεται νέους ανθρώπους, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, που αντιμετωπίζει μια πτώση της γεννητικότητας και τη γήρανση του πληθυσμού.

Επίσης, ακόμα αγωνίζεται με σπασμωδικές κινήσεις ενάντια στους μετανάστες, ιδιαίτερα απέναντι σε εκείνους που προέρχονται από την Αφρική και τη Νότια Ασία. Αν και η Ελλάδα έχει γίνει το κύριο σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, η χώρα των 11 εκατομμυρίων είναι επίσης το «σπίτι» σε περίπου 1 εκατομμύρια μετανάστες που διαμένουν νόμιμα εδώ και έχουν δημιουργήσει τις οικογένειές τους εδώ. Τα παιδιά τους θέλουν να πολιτογραφηθούν Έλληνες πολίτες.

Η Ελλάδα παλεύει με ένα θεμελιώδες ερώτημα: Ποιος είναι Έλληνας;

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο στην Ελλάδα πρόσφατα αναίρεσε νόμο του 2010 που κατέστησε ευκολότερο για τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών να υποβάλουν αίτηση για ιθαγένεια. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θέλει να το αντικαταστήσει με τη νομοθεσία που θα απαιτεί οι μετανάστες να αποδεικνύουν ότι έχουν ένα «γνήσιο δεσμό» με την Ελλάδα.

Για να  καταστήσει δυσκολότερο για τους νόμιμους μετανάστες να γίνουν Έλληνες πολίτες, ο πρωθυπουργός ανέτρεξε σε παλαιούς αιώνες, συναισθήματα- αξίες για την προστασία της αρχαίας εθνικής ταυτότητας.

Είναι μια ταυτότητα Jackie Abhulimen που ακούει για όλη της τη ζωή.

Η μικροκαμωμένη, δραστήρια 21χρονών  φοιτήτρια είναι το δεύτερο από τα τρία παιδιά που γεννήθηκαν στην Αθήνα με τη μητέρα της να κατάγεται από την Κένυα και  πατέρα της από την Νιγηρία. Οι γονείς της συναντήθηκαν ως φοιτητές στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1980. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα και μιλάει άπταιστα ελληνικά.

«Μου αρέσει να κυκλοφορώ όπως (λίγο πολύ) ένα παιδί από την Ελλάδα», λέει, πίνοντας ένα καπουτσίνο με τους φίλους σε ένα καφέ τζαζ στη μποέμ γειτονιά των Εξαρχείων στο κέντρο της Αθήνας. «Ξέρετε, το μότο, ας διασκεδάσουμε, ας πιούμε, ας χορέψουμε, και ας γελάσουμε είναι τόσο ελληνικό και τόσο οικείο στοιχείο.»

Μια σκληρή διαδρομή στην απόκτηση ιθαγένειας

Αλλά δεν είναι Έλληνας πολίτης. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η γέννησή της σε  χώρες  της Ευρώπης δεν της παρέχει αυτόματα την υπηκοότητα. Η Abhulimen θέλει να δηλωθεί πολίτης και βγάλει ελληνικό διαβατήριό το 2010.

Ο Γιάννης Ραγκούσης, όταν ήταν πρώην υπουργός Εσωτερικών με το κεντροαριστερό κόμμα ΠΑΣΟΚ, πίεσε για να καταστεί ευκολότερο για τους ανθρώπους όπως είναι η  Abhulimen να πάρει ιθαγένεια.

«Αν κάποιος θέλει πραγματικά να γίνει Έλληνας πολίτης, κάτι που αποτελεί τιμή για τη χώρα αυτή, τότε πρέπει να δημιουργήσουμε μία αοτελεσματική, με σεβασμό και διάφανη διαδικασία μέσω της οποίας θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αυτό,» είπε στο κοινοβούλιο το 2010.

Ο Ραγκούσης είπε ότι η διαδικασία υποβολής αίτησης για ιθαγένεια χαρακτηρίζεται από διαφθορά. Αν δεν έχετε πληρώσει δωροδοκίες ή δεν έχετε πολιτικές διασυνδέσεις, συχνά έπρεπε να περιμένουν τουλάχιστον 10 χρόνια για οποιονδήποτε να εξετάσει την αίτησή σας.

Έτσι, ηδημιουργία νομοθεσίας, η οποία εγκρίθηκε στις αρχές του 2010, όριζε ότι η ταχύρυθμη ιθαγένεια θα δινόταν σε παιδιά των νόμιμων κατοίκων που είχαν ζήσει στη χώρα για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Αλλά  ο Σαμαράς πίεσε για να ανατρέψει το νόμο νωρίτερα αυτό το μήνα υποχρεώνοντας τώρα, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σαν την Abhulimen να είναι σεεκκρεμότητα η λήψη ιθαγένειάς της από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας.

«Αντιμετωπίζονται σαν να μην υπάρχουν», λέει η μητέρα της, Lucy Kabira.

«Παραμερίζοντας» τους ξένους προστατεύουν τον Ελληνικό Πολιτισμό

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, που είναι αρμόδιος στην Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, λέει ότι ο Σαμαράς πιστεύει πως η ελληνική ιθαγένεια είναι ξεχωριστή, καθώς προέρχεται από αιώνες ιστορίας, και ότι αν καθιστά ευκολότερη διαδικασία για τους αλλοδαπούς να γίνουν πολίτες θα καταστρέψει την ίδια την έννοια του ελληνικού έθνους.

«Είναι πεπεισμένος ότι το έθνος βασίζεται σε φυλετική καταγωγή,» λέει ο Χριστόπουλος. «Το χρησιμοποιεί ως ένα εργαλείο επικοινωνίας για την πολιτική εκστρατεία του.»

Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη λίγο πριν γίνει αρχηγός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας που επικράτησε στις εκλογές του προπερασμένου Ιουνίου, ο Σαμαράς υποσχέθηκε να εξαλείψει το νέο νόμο για την ιθαγένεια και να σταματήσει να δίνει «ελεημοσύνες» για τους μετανάστες σε μια εποχή που οι Έλληνες υπέφεραν.

Μεγαλώνοντας ως έγχρωμη η Abhulimen αισθάνεται ότι η Ελλάδα δεν ήταν πραγματικά το σπίτι της.

«Έμαθα  από τα σχολικά βιβλία πως ο αλλοδαπός θεωρείται πάντα ως κάτι αρνητικό, κάτι απειλητικό, κάτι σαν,« Έρχονται μετά από εμάς και εμείς πρέπει να τους νικήσουμε, »λέει.

Πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι η επιθετική στάση προς τους ξένους είναι ένας τρόπος προστασίας της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, που έχει επιζήσει για αιώνες μέσα από πολέμους και κατοχές, λέει ο Νίκος Κωνσταντάρας, ένας εκδότης εφημερίδας και δοκιμιογράφος.

«Για παράδειγμα, οι θρίαμβοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου έσμίξαν με την άλωση της Κωνσταντινούπολης και την απώλεια της Μικράς Ασίας και ούτω καθεξής, σαν να ήταν μέρος της ζωής όλων μας», λέει.

Μερικοί Έλληνες ειδικά μετά τα 400-χρόνια κατοχής της χώρας από τους Οθωμανούς Τούρκους πίστεψαν πως η διατήρηση της εθνικής ταυτότητά ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου, λέει.

«Το γεγονός ότι η ζωή τους εξαρτιόταν από τις επιταγές των Οθωμανών βοήθησε να καθορίσει ποιος ήταν από την μία πλευρά και ο ποιός ήταν από την άλλη, σε ένα πολύ ισχυρό βαθμό,» λέει ο Κωνσταντάρας. «Αυτό έχει εμποτίσει τους Έλληνες. Και υπάρχει αυτή η αίσθηση εναντίον ότι έιναι εναντίον μας, όλη την ώρα.»

«Ένας αλλοδαπός στο δικό σας σπίτι»

Ο Στέφανος Mwang , ένας πολύ γνωστός ηθοποιός της Ουγκάντα, έχει αψηφήσει αυτό το συναίσθημα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και είναι ένας περήφανος Έλληνας πολίτης. Λέει ότι η ελληνική ιστορία και η μυθολογία αποτελούσαν ανέκαθεν μέρος της ζωής του.

Ο Mwange παίζει τώρα τρεις ρόλους στην Εκάβη, ένα θεατρικό έργο από τον αρχαίο τραγικό Έλληνα Ευριπίδη.

Η εμπειρία του ως πολιτογραφημένος Έλληνας πολίτης είναι εξαιρετική: Οι γονείς του, ένας γιατρός και μία νοσοκόμα, είναι μεταξύ μιας χούφτας των Αφρικανών που εργάζονται σε υψηλού προφίλ θέσεις εργασίας σε ελληνικά νοσοκομεία.

Οι αστυνομικοί που σταματούν άλλους μαύρους άνδρες με την υποψία ότι είναι παράνομοι μετανάστες ζητούν στον Mwange να τους δώσει αυτόγραφο του.

Θέλει την πατρίδα του να είναι πιο φιλόξενη για ανθρώπους σαν την Abhulimen.

«Όποιος γεννηθεί εδώ θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να γίνει ένας Έλληνας,» λέει ο Mwange. «Γιατί αισθάνομαι σαν ξένος στο σπίτι σας;»

Πηγή : http://www.npr.org/2013/02/24/172696029/greeks-ask-themselves-whos-a-greek

[space size=»30″]

By