Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οι αθώοι και οι «παχιές αγελάδες»

Το ερώτημα που γεννάται όμως είναι «πόσο αθώος του αίματος, είναι ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της ΕΚΤ από το 2003 ως το 2011;»

triche2

«Οι πολιτικές λιτότητας ισοδυναμούν με την οργάνωση του δρόμου που οδηγεί πίσω στην ισορροπία. Αν οι Έλληνες είχατε σεβαστεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεν θα είχατε υποστεί τις πολιτικές λιτότητας. Προκειμένου να λάβετε βοήθεια, οφείλατε να εφαρμόσετε τις πολιτικές αυτές. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν σας άρεσε, δεν έπρεπε να είχατε ζητήσει βοήθεια».

Αυτά είπε απευθυνόμενος στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες που αναγκάστηκαν- εξωθήθηκαν να μπουν σε μνημόνιο, ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλόντ Τρισέ. Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης που έπαιξε καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, μιλώντας στις Βρυξέλλες άσκησε σκληρή κριτική αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις των χωρών που οδήγηθηκαν σε δανεισμό και εξαντλητικές δανειακές συμβάσεις, με στόχο να αποφύγουν είτε τη χρεοκοπία, είτε την οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Όπως είπε ο κ. Τρισέ «η πιο αδύναμη χώρα (σ.σ.: η Ελλάδα) είχε έλλειμμα ίσο με 15% του ΑΕΠ και αυτή η κατάσταση δημιούργησε το δράμα. Οι χώρες που είχαν τα λιγότερα προβλήματα ήταν εκείνες που σεβάστηκαν το Σύμφωνο Σταθερότητας (σ.σ.: το οποίο ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι το δημόσιο έλλειμμα των κρατών-μελών της ευρωζώνης δεν πρέπει να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ). Αν το είχαν σεβαστεί η Ελλάδα ή η Πορτογαλία, τα προβλήματά τους θα ήταν λιγότερα».

Το ερώτημα που γεννάται όμως είναι «πόσο αθώος του αίματος, είναι ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της ΕΚΤ από το 2003 ως το 2011;» Πόσο δηλαδή αμέτοχος είναι ο κεντρικός τραπεζίτης που είδε την κρίση να φουντώνει το 2008 στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και προτίμησε να σφυρίξει αδιάφορα μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και τα όργανα της Κομισιόν, διαλαλώντας παντού ότι η Ευρώπη είναι θωρακισμένη;

Πόσο άσχετος με την κατάρρευση της ευρωπαϊκής οικονομίας μπορεί να είναι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, που η καθυστερημένη αντίδραση του ίδιου και του υπόλοιπου διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ανάγκασε την Ευρώπη να τρέξει να σβήσει την φωτιά όταν είχε μπει ήδη μέσα στο σπίτι της;

Πόσο αθώος είναι όταν για παράδειγμα εδώ στην Ελλάδα το έλλειμμα και το χρέος άρχισε να φουσκώνει και ο ίδιος μαζί με τους υπόλοιπους «σωτήρες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν πως δεν ήξεραν τίποτα;

Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ότι δεν ήξεραν; Γιατί αν ισχύει κάτι τέτοιο σημαίνει ότι εδώ και πολλά χρόνια στην ηγεσία της Ε.Ε ανέρχονται ανίκανοι και επικίνδυνοι τεχνοκράτες που δεν έχουν ιδέα για το τι γίνεται στην αυλή του σπιτιού τους.

Προφανώς όμως δεν είναι έτσι! Ο κ. Τρισέ, όπως και όλοι όσοι πέρασαν από θέσεις ευθύνης στην Ε.Ε ήξεραν πολύ καλά τι γινότανε τόσα χρόνια στην ελληνική οικονομία και αντί να το αποτρέψουν ανερυθρίαστα το επέτρεπαν. Γιατί τότε ήταν χρόνια των «παχιών αγελάδων».

Όπως συμβαίνει όμως συνήθως, όταν τα χρόνια άλλαξαν και «οι αγελάδες ψόφησαν» τότε οι ίδιοι άνθρωποι ζήτησαν τα ρέστα, κούνησαν το δάχτυλο επικριτικά και επέπληξαν όλους τους άλλους για να διασωθούν οι ίδιοι. Παλιό το κόλπο όμως!

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By