Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Οι αλλαγές στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια

Έως 31 Μαρτίου του 2016 θα έχουν δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες

kokkina_daneia_3

Έως 31 Μαρτίου του 2016 θα έχουν δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, σύμφωνα με τις αλλαγές που έγιναν στη νομοτεχνική βελτίωση της τροπολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης που κατέθεσε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας με θέμα: «Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και την ενίσχυση της απασχόλησης: κίνητρα για τη ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς χρηματοδοτικούς φορείς και έκτακτες διαδικασίες ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων».

Τονίζεται ότι η αρχική ρύθμιση προέβλεπε ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου του 2015, ενώ οι άλλες αλλαγές που έγιναν ορίζουν ότι οι διαγραφές ανά χρηματοδοτικό φορέα που αφορούν μία ή περισσότερες επιχειρηματικές πιστώσεις προς τον οφειλέτη και οι διαγραφές του χρηματοδοτικού φορέα προς τον επιλέξιμο οφειλέτη δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν αθροιστικά το ποσό των 500.000 ευρώ, ενώ όσοι χρωστούν σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσουν αυτά τα χρέη και μετά να προχωρήσουν σε ρύθμιση με τις τράπεζες.

Ταυτόχρνα, το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που προσκομίζει στη φορολογική Διοίκηση ή/και στους ΦΚΑ, βεβαίωση χρηματοδοτικού φορέα ότι έχει υπαχθεί σε ρύθμιση ή/και διαγραφή δικαιούται και πρόσθετη διαγραφή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής ύψους 20% πέραν των προβλεπόμενων, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ενώ η υποβολή της αίτησης του επιχειρηματία, πρέπει να συνοδεύεται από εκτίμηση των συμβαλλομένων περί της βιωσιμότητάς του μετά την υπαγωγή στην έκτακτη διαδικασία ρύθμισης.

Τέλος, ως ειδικός διαχειριστής μπορεί να ορίζεται εκτός από δικηγόρος με οικονομοτεχνικές γνώσεις και πτυχιούχος ανώτατης σχολής που είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και κάτοχος αδείας λογιστή – φοροτεχνικού Α΄ τάξεως.

By