Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι Αμερικανοί «έστηναν αυτί» και στην Αθήνα

Οι Αμερικανοί «έστηναν αυτί» και στην Αθήνα – Αποκαλύψεις του Spiegel για παρακολουθήσεις από την πρεσβεία

amerikaniki presveia hpa2

Kέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών διαθέτει και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, σύμφωνα με έγγραφο της NSA που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel και το οποίο προέρχεται από τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Το ντοκουμέντο κάνει λόγο για ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών με το όνομα Special Collection Service, τις οποίες στελεχώνουν πράκτορες της NSA και της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών και οι οποίες «κρυφακούν» 80 χώρες εκ των οποίων 19 Ευρωπαϊκές. Η Αθήνα είναι μάλιστα πρώτη στη λίστα των ευρωπαϊκών στόχων παρακολούθησης. Μόνο η ελληνική πρωτεύουσα, η Μόσχα και η Βιέννη έχουν την…. τιμή να παρακολουθούνται και από ειδικευμένο προσωπικό και μέσω ειδικών μηχανημάτων, ενώ στο Μιλάνο η NSA έχει τοποθετήσει  μόνο συσκευές υποκλοπής και καταγραφών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, στην Αθήνα υπάρχει ειδική μονάδα συλλογής πληροφοριών, αλλά και εξοπλισμός ο χειρισμός του οποίου γίνεται από απόσταση, χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού.

Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός αυτού του τύπου συνήθως τοποθετείται στον υψηλότερο όροφο ή την ταράτσα της πρεσβείας, καλυπτόμενος από πάνελ ή κάποια κατασκευή για να μη γίνεται αντιληπτός. Μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στο παλαιό κτίριο προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By