Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Οι Βρετανοί «αγοράζουν» Ελλάδα

Μεγάλο το ενδιαφέρον των Bρετανών για ακίνητα στην ελληνική αγορά

real_estate640

Πιο ελκυστική για τους Βρετανούς έχει γίνει η ελληνική στεγαστική αγορά, σύμφωνα με έρευνα επί των προθέσεων αγοράς κατοικίας στο εξωτερικό που διενήργησε η μεσιτική εταιρεία Rightmove Overseas.

Συνολικά η Ελλάδα είναι η έκτη πιο δημοφιλής αγορά για όσους σκέφτονται να αναζητήσουν στο προσεχές μέλλον σπίτι στο εξωτερικό, είτε ως βάση διακοπών, είτε για μόνιμη εγκατάσταση είτε ως επένδυση. Πιο δημοφιλής προορισμός για το μέλλον είναι η Ισπανία που προσπερνά τη Γαλλία, στην οποία παραδοσιακά πολλοί Βρετανοί αγοράζουν κατοικίες. Ακολουθούν η Ιταλία, οι ΗΠΑ και η Πορτογαλία, ενώ πίσω από την Ελλάδα στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται η Κύπρος, η Τουρκία, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση των χωρών στις οποίες οι Βρετανοί έχουν ήδη αγοράσει σπίτι με οποιοδήποτε σκοπό. Είναι δε η όγδοη πιο δημοφιλής χώρα για τους Βρετανούς που έχουν ήδη αγοράσει σπίτι με σκοπό τη μόνιμη εγκατάσταση.

Ψηλά στις προτιμήσεις όσων μεταναστεύουν από τη Βρετανία

Ωστόσο, για όσους σκέφτονται να φύγουν μόνιμα από τη Βρετανία στο επόμενο διάστημα και να αγοράσουν σπίτι σε άλλη χώρα, η Ελλάδα ανεβαίνει στην τρίτη θέση των προτιμήσεων, πίσω μόνο από τη Γαλλία και την Ισπανία.

Ως πιο συχνούς λόγους της απόφασης για μετεγκατάσταση οι Βρετανοί δίνουν τις καιρικές συνθήκες και την αναζήτηση ενός πιο χαλαρού τρόπου ζωής. Επίσης, όπως δηλώνουν, θέλουν χαμηλότερη εγκληματικότητα και λιγότερα φαινόμενα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, μικρότερο κόστος διαβίωσης και καλύτερο περιβάλλον για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Αναφορικά με όσους Βρετανούς ψάχνουν να αγοράσουν σπίτια στο εξωτερικό ως επένδυση, η Ελλάδα από την ένατη θέση που βρίσκεται σήμερα ανεβαίνει στην τέταρτη ως προς τις μελλοντικές προθέσεις των αγοραστών, πίσω από την Ισπανία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Η έρευνα

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 3.000 ανθρώπων. Συνολικά το 51% αυτών αναζητούν σπίτι στο εξωτερικό ως βάση διακοπών, το 36% σπίτι για μόνιμη μετεγκατάσταση και το 13% σπίτι ως επένδυση. Οι περισσότεροι επίδοξοι αγοραστές είναι ηλικία 55 έως 64 ετών. Το 60% λένε ότι θα προβούν στην αγορά εντός των επόμενων δύο ετών.

Εν τω μεταξύ, από έρευνα της ιστοσελίδας σύγκρισης κόστους αεροπορικών ταξιδιών Skyscanner προκύπτει ότι οι πιο φτηνές πτήσεις από τη Βρετανία προς την Ελλάδα είναι αυτές που κλείνονται κατά μέσο όρο τρεις εβδομάδες πριν την ημερομηνία της πτήσης. Σε ένα γενικό μέσο όρο ως προς τους δημοφιλέστερους προορισμούς, οι αεροπορικές κρατήσεις από τη Βρετανία είναι φθηνότερες πέντε εβδομάδες πριν την ημερομηνία του ταξιδιού.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, το μέσο κόστος της πτήσης με επιστροφή από τη Βρετανία για το προσεχές καλοκαίρι είναι 228 λίρες, περίπου 275 ευρώ. Η τιμή αυτή καθιστά την Ελλάδα τρίτο πιο ακριβό προορισμό στη νότια Ευρώπη, πίσω από την Τουρκία και την Κύπρο.

elounda_estate640

By