Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν από κοντά τις εκλογές στην Αλβανία

Στις 20.00 κλείνουν οι κάλπες

Albanian ElectionΟι Αλβανοί άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν για να ανανεώσουν το κοινοβούλιό τους σε μια ψηφοφορία που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αμφισβητηθεί και να βυθίσει τη χώρα σε πολιτική κρίση.

Περίπου 6.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να επιβλέψουν την καλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Τις εκλογές αυτές παρακολουθούν από κοντά οι Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν ήδη δύο φορές αρνηθεί να δώσουν το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Αλβανία όπου, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1990, τα εκλογικά αποτελέσματα αμφισβητούνται συστηματικά.

Από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2009, η Αλβανία αντιμετωπίζει ένα πολιτικό αδιέξοδο.

Οι κύριοι αντίπαλοι –ένας δεξιός συνασπισμός γύρω από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και ένας άλλος της αντιπολίτευσης με επικεφαλής το σοσιαλιστή Έντι Ράμα– προτείνουν ομόφωνα την ένταξη στην ΕΕ καθώς και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι 140 βουλευτές θα εκλεγούν για μια τετραετή θητεία μεταξύ άνω των 7.000 υποψηφίων.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 (ώρα Ελλάδας).

Ένας νεκρός σε εκλογικό κέντρο στη βόρεια Αλβανία

Στο μεταξύ, τα πρώτα σοβαρά προβλήματα άρχισαν ήδη να εμφανίζονται στα εκλογικά κέντρα στην Αλβανία. Παρά τα ισχυρά μέτρα που έχει λάβει η αστυνομία, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλος ένας τραυματίστηκε σε εκλογικό κέντρο στην πόλη Λατς.

Όλα ξεκίνησαν από μια λογομαχία με πολιτικά κίνητρα, η οποία κατέληξε στη δολοφονία ενός 52χρονου μέλους επιτροπής εκλογικού κέντρου, που ανήκε στο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης της αντιπολίτευσης.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ στα Τίρανα Ετορε Σεκουι καταδίκασε τη δολοφονία και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για την ειρηνική διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

«Ενθαρρύνω τους πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να έχει αρνητική επίπτωση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη της Αλβανίας, σε αντάλλαγμα για βραχυπρόθεσμα πολιτικά κέρδη», δήλωσε νωρίτερα και ο Όιγκεν Βόλφαρτ, επικεφαλής της αποστολής στα Τίρανα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Τώρα η αστυνομία αναζητεί τους δράστες, ενώ η αντιπολίτευση εκφράζει αυξανόμενη ανησυχία για εκλογικές παρατυπίες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Την ίδια ώρα, δεκάδες μικροεπεισόδια έχουν σημειωθεί σε πολλά άλλα εκλογικά κέντρα, ενώ δεν λείπουν και οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους.

Σημειώνεται ότι τις σημερινές εκλογές παρακολουθούν από κοντά πάνω από 9000 παρατηρητές από τους οποίους περίπου 1000 ξένοι, ενώ μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1990, τα εκλογικά αποτελέσματα αμφισβητούνται συστηματικά.

Πηγη: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By