Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Οι γερμανικές εκλογές θα κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ (;)

Το κακό σενάριο, τα spreads και η παράλυση

greeceΤην προσεχή Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, η Γερμανία προσέρχεται στις κάλπες σε μια από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις της Ευρώπης με τον υπόλοιπο πλανήτη να ευελπιστεί ότι το εκλογικό σώμα θα ανανεώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης προς την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, επιτρέποντάς της να ασχοληθεί επιτέλους με το ελληνικό πρόβλημα.

Η δυνατότητα της Ελλάδας να εξασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησής της είναι βασικός παράγοντας από τον οποίο θα εξαρτηθεί η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, αναφέρει άρθρο του Forbes. Κάτι το οποίο με την σειρά του θα καθορίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Πορτογαλίας αλλά και άλλων μεγαλύτερων οικονομικών της ευρωζώνης.

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό ωστόσο είναι ότι η φερεγγυότητα της Ελλάδας επιδρά σημαντικά στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που κάνουν λόγο για χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας το 2014, αμφισβητούν την φερεγγυότητα της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι οι κανονισμοί του ΔΝΤ απαγορεύουν στο Ταμείο να δανείσει χώρες που πρόκειται να εμφανίσουν χρηματοδοτικό κενό το προσεχές 12μηνο.

Η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από το ΔΝΤ που θα καλύψει το ζήτηση εξασφάλισης χρηματοδότησης για την Ελλάδα έως και το τέλος του 2014 είναι προγραμματισμένη για την 29η Σεπτεμβρίου, μια εβδομάδα μετά τις γερμανικές εκλογές. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Ιουλίου ότι θα χρειαστεί άμεσα πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας.  Ωστόσο, οι όποιες καθυστερήσεις στο σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία καθιστούν αδύνατη μια άμεση λύση του συγκεκριμένου προβλήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2005, χρειάστηκαν δύο μήνες μέχρι να σχηματιστεί ένας μεγάλος συνασπισμός των CDU/CSU/SPD.

germanyeuro

Επίσης, από ανάλυση στοιχείων προκύπτει ότι μπορεί τα υψηλά ποσοστά του CDU της Μέρκελ να παραμένουν ανεπηρέαστα από τις αλλαγές του  κλίματος αναφορικά με την Ελλάδα ωστόσο κάθε φορά πέφτει το αίσθημα αισιοδοξίας για τη χώρα μας (όπως αποτυπώνεται από τα spread ελληνικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων), κατρακυλά και η στήριξη προς το μικρό κεντροαριστερό κόμμα FDP, το οποίο υποστηρίζει το CDU, ενώ αντιθέτως αυξάνονται τα ποσοστά του κεντροδεξιού SPD.

Ακόμη, όπως προκύπτει από πρόσφατες δημοσκοπήσεις μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε για ανάγκη περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα, το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών AfD κερδίζει «πόντους», με το 8% των Γερμανών να εξετάζει το ενδεχόμενο να τους ψηφίσει. Αν το AfD μπει στο γερμανικό κοινοβούλιο τότε το CDU μαζί με το αδελφό κόμμα CSU και το FDP, μπορεί να μην συγκεντρώνουν αρκετές έδρες για να σχηματίσουν συνασπισμό, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για νέο γύρο εκλογών.

Το ενδεχόμενο μιας γερμανικής πολιτικής παράλυσης μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των spread των ελληνικών ομολόγων και να αναζωπυρώσει την κρίση στην Ευρώπη σε μια από τις πιο αδύναμες στιγμές της ευρωζώνης για να την αντιμετωπίσει.

Σε κάθε περίπτωση την νέα γερμανική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί την περιμένουν δύσκολες αποφάσεις αναφορικά με την ευρωζώνη με ορισμένες από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ευρώ να βρίσκονται εκτός ελέγχου των Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως είναι για παράδειγμα η παραπαίουσα ιταλική κυβέρνηση, η επιβίωση της οποίας αποτελεί την Νο1 μέλημα των Βρυξελλών και του Βερολίνου.

Επιπροσθέτως, όπως σημειώνουν οι Finacial Times, ορισμένα ζητήματα που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για το μέλλον μιας πλήρους ενοποιημένης οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως είναι τα δεσμευτικά σύμφωνα μεταρρυθμίσεων μεταξύ των κρατών-μελών που θα παρακολουθούνται κεντρικά από τις Βρυξέλλες, μέχρι στιγμής αντιμετωπίζουν σθεναρή πολιτική αντίσταση.

Το σίγουρο είναι ωστόσο ότι σε δύο συγκεκριμένα κρίσιμα πεδία, το μέλλον των πακέτων διάσωσης εντός ευρωζώνης και την τραπεζική ενοποίηση, το τέλος των γερμανικών εκλογών θα σηματοδοτήσει την έναρξη του διαλόγου για ορισμένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα τα οποία η ζώνη του ευρώ αγωνίζεται να λύσει επί τρία χρόνια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By