Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οι Γερμανοί δεν πληρώνουν… σεντ για τα πακέτα διάσωσης

 Κερδίζει το Βερολίνο από την ευρωπαϊκή κρίση.

germaniaeuoΠόσα πληρώνει η Γερμανία για την κρίση; Πληρώνουν τελικά οι φορολογούμενοι του Βορρά το κόστος των πακέτων διάσωσης της περιφέρειας; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν, κατά καιρούς, τους οικονομολόγους, αναλυτές, αλλά και τους πολίτες, ειδικά αυτή την περίοδο που πλησιάζουν οι εκλογές στη Γερμανία.

Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Reuters, τα πακέτα στήριξης στην Ευρωζώνη ξεπερνούν τα 400 δισ. ευρώ, αλλά τα κράτη του Βορρά δεν έχουν χάσει ούτε σεντς. Μάλιστα, έχουν βγει κερδισμένα! Η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γαλλία έχουν γλιτώσει δισεκατομμύρια ευρώ από τη μείωση του κόστους δανεισμού στις αγορές.

Μεταξύ άλλων, στο άρθρο τονίζεται οι χώρες του Βορρά θα χάσουν χρήματα μόνο εάν κάποια από τις χώρες χρεοκοπήσει. Ωστόσο, θεωρείται δύσκολο να συμβεί για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία ή την Κύπρο, ακόμη και για την Ελλάδα, που, με τα δάνεια των 166 δισ. ευρώ που έχει λάβει, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν προς το καλύτερο.

Επίσης, τονίζεται ότι «εκτός από τα αρχικά διμερή δάνεια προς την Ελλάδα το 2010, ύψους 52,9 δισ. ευρώ, δεν έχουν δοθεί χρήματα φορολογούμενων της ευρωζώνης ούτε προς την Ελλάδα, ούτε προς οποιαδήποτε άλλη χώρα», καθώς όλα τα κατοπινά δάνεια χρηματοδοτήθηκαν από τις αγορές, μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης».

By