Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Οι δημοσκοπήσεις δεν βγάζουν νικητή

Ισοπαλία και οριακές διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

dimoskopisi600_220114

Ρευστό πολιτικό σκηνικό καταδεικνύουν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου 2012 μέχρι και σήμερα καθώς -εκτός από τα χαμηλά ποσοστά του νέου δικομματισμού- η ψαλίδα μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων παραμένει σε οριακά επίπεδα.

Σχεδόν στάσιμη με μια τάση ελαφρού προβαδίσματος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις παρουσιάζεται η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που δείχνει πως η αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα παρά την επιχείρηση εκμετάλλευσης των έντονων κοινωνικών προβλημάτων.

Παρότι η ΝΔ μετά τις εκλογές βρέθηκε για κάποιο διάστημα σε δεύτερη θέση, στα μέσα του 2013 τα δυο κόμματα εμφάνιζαν σχεδόν ισοδύναμα ποσοστά ενώ ακολουθούσε μια περίοδος κατά την οποία κατάφερε να πάρει ξανά βραχεία κεφαλή το κυβερνών κόμμα.

Ακόμη όμως και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις εταιρειών που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, η διαφορά από την ΝΔ δεν ξεπερνά το 0,8%.

«Η ανακοπή της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ελλιπή προγραμματική του καθαρότητα» σημειώνουν αναλυτές.

Αντιθέτως, η ΝΔ παρουσιάζει αντιστάσεις, διατηρώντας τις δυνάμεις παρά τον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης που συνήθως συνεπάγεται φθορές. Το γεγονός αυτό αποδίδεται μεταξύ άλλων και στο κυβερνητικό δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. «Όπως εξελίσσονται τέτοιοι διπολισμοί, συνήθως ευνοείται ο ισχυρότερος από τους κυβερνητικούς εταίρους» επισημαίνουν αναλυτές.

Η σκληρή εκλογική βάση της Χρυσής Αυγής

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως παρά την παλαιότερη πτώση των ποσοστών της η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να διαθέτει έναν σκληρό πυρήνα ψηφοφόρων της τάξης του 7% στην πρόθεση ψήφου που εκτινάσσεται γύρω στα 10% στην εκτίμηση.

Πρόκειται για το κόμμα που εμφανίζει την μεγαλύτερη συσπείρωση – κινείται γύρω στο 85%. Ιδιαίτερα ανησυχητικό χαρακτηρίζουν επίσης οι δημοσκόποι και οι αναλυτές το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν ή επιλέγουν άκυρο και λευκό: «Για πρώτη φορά είναι τόσο πολλοί».

Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό κινείται πλέον πάνω από 10% και σε ορισμένες δημοσκοπήσεις και το 20%. Σε αυτούς δεν υπολογίζεται η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος, δηλαδή όσοι δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει που επίσης υπερβαίνει το 10%.

By