Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι διαζευγμένες φορολογούνται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες

«Όσο μικρότερη διατροφή παίρνουν τόσο καλύτερα»

eforia

Με συντελεστή 26% και προκαταβολή φόρου 55%, ότι δηλαδή ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, φορολογήθηκαν χιλιάδες διαζευγμένες γυναίκες για τα ποσά διατροφής που εισέπραξαν από τους πρώην συζύγους τους.

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε ότι τα ποσά αυτά εντάσσονται στην κατηγορία εισοδημάτων από ελεύθερα επαγγέλματα με αποτέλεσμα να φορολογηθούν κατά μέσο όρο με συντελεστή το 40,3% για τη διατροφή που έλαβαν.

Σύμφωνα με καταγγελία άνεργης γυναίκας, κατά το 2013 έλαβε ποσό διατροφής ύψους 7.200 ευρώ. Διαπίστωσε μάλιστα κατά την εκκαθάριση της δήλωσής της, ότι θα πρέπει να πληρώσει φόρο ύψους 1.872 ευρώ, δηλαδή 7.200 ευρώ Χ 26% = 1.872 ευρώ). Και σαν μην έφθανε αυτό κλήθηκε να πληρώσει προκαταβολή φόρου 55%.

“Οπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή» επιβλήθηκε εκτός από τον κύριο φόρο εισοδήματος και προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους και συνολικά η άνεργη γυναίκα από τα 7.200 ευρώ που έλαβε το 2013 κλήθηκε να πληρώσει συνολικά ποσό ύψους 2.901,60 ευρώ.

Πάντως στην περίπτωση που η διατροφή δεν ξεπερνούσε το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως δεν θα πλήρωνε φόρο, και που σημαίνει ότι την εν λόγω άνεργη γυναίκα τη συνέφερε να εισπράξει μικρότερη διατροφή για να μη φορολογηθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας.

By