Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Όλι Ρεν: Οι διασώσεις τραπεζών δεν επιβαρύνουν τα κρατικά ελλείμματα

Ο Φινλανδός επίτροπος σημείωσε ότι οι εισφορές κεφαλαίου στο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ συνήθως θεωρούνται «παράγοντες οικονομικής σταθερότητας» ή και έκτακτα μέτρα

fosphotos.com
fosphotos.com

«Οι διασώσεις των τραπεζών δε θα επιβαρύνουν τα κρατικά ελλείμματα», έγραψε ο Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπολογίζει στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών τις εισφορές κεφαλαίων σε τράπεζες, επισήμανε ο Ρεν.

Ο Φινλανδός επίτροπος σημείωσε ότι οι εισφορές κεφαλαίου στο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ συνήθως θεωρούνται «παράγοντες οικονομικής σταθερότητας» ή και έκτακτα μέτρα. «Ως εκ τούτου, δεν περιλαμβάνονται στο διαρθρωτικό ισοζύγιο και δεν προσμετρώνται κατά του κράτους μέλους στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος», ανέφερε ο ίδιος.

«Υπάρχει μια σαφής διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται σε περιπτώσεις όπου η ανακεφαλαιοποίηση είναι απαραίτητη. Εάν οι εκτιμήσεις του ισολογισμού αποκαλύπτουν έλλειψη κεφαλαίων, αυτά θα πρέπει να καλύπτονται πρώτα μέσω ιδιωτικών λύσεων και εσωτερικών πόρων (μέτοχοι και πιστωτές), πριν την προσφυγή στο δημόσιο δίχτυ ασφαλείας», δήλωσε ο Ρεν, σημειώνοντας ότι «όταν η κρατική στήριξη είναι απαραίτητη, ισχύουν οι νέοι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου».

Εξάλλου, δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου Agence Εurope σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιθυμεί την υπό ορισμένες προϋποθέσεις παρέμβαση των κρατών μελών για να στηρίξουν τις τράπεζες στη χώρα τους, εφόσον αυτές αποτύχουν στον έλεγχο σταθερότητας που θα διενεργηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), πριν τεθεί σε ισχύ η τραπεζική ένωση τον Οκτώβριο του 2014.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By