Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Οι δύο στους τρεις εργαζομένους αποκρύπτουν εισοδήματα

Περίπου το 24% της οικονομικής δραστηριότητας δεν καταγράφηκε πέρυσι

daneia_xrhmata

Λιγότερα από ότι κερδίζουν ή καθόλου εισοδήματα, δηλώνουν στις φορολογικές αρχές, δύο στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Περίπου το 24% της οικονομικής δραστηριότητας δεν καταγράφηκε πέρυσι. Δύο στους τρεις εργαζόμενους στη χώρα δηλώνουν λιγότερα από το πραγματικό τους εισόδημα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που οι δηλώσεις αγγίζουν το μηδέν.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Στέφεν Χαλ, ερευνητικού εταίρου της Τράπεζας της Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη, ο μέσος όρος της οικονομικής δραστηριότητας που δεν καταγράφεται περιορίζεται στο 19%.

Με βάση έρευνα της δεκαετίας του ’90, η «φορολογική ηθική» των Ελλήνων κατατασσόταν στις τέσσερις χαμηλότερες θέσεις σε λίστα 26 χωρών. Επιπλέον, με δεδομένο ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι περισσότερο διεφθαρμένος συγκριτικά με κάθε άλλο κράτος-μέλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, οι Ελληνες είναι ακόμη πιο διστακτικοί να δείξουν συνέπεια στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος.

Η Ελλάδα έχει υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολουμένων, γεγονός που διευκολύνει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Και τα κίνητρα για τους Ελληνες είναι ισχυρά καθώς οι κρατικές εισφορές αναλογούν στο 43% του συνολικού κόστους εργασίας αντί του 26% που είναι ο μέσος όρος στον πλούσιο κόσμο. Η παραοικονομία, κατά συνέπεια, περιορίζει τη φοροεισπρακτική δυνατότητα της κυβέρνησης. Πριν από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η χώρα μπορούσε να μειώσει το ύψος του χρέους της μέσω αύξησης του πληθωρισμού. Σήμερα όμως αυτή η επιλογή είναι ανύπαρκτη, καθώς η νομισματική πολιτική όλης της Ευρωζώνης χαράσσεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η παραοικονομία πλήττει, επίσης, την ανάπτυξη. Η παραγωγικότητα των «γκρίζων» εταιρειών επηρεάζεται, διότι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε δανεισμό. Και οι μη παραγωγικές εταιρείες πληρώνουν χαμηλούς μισθούς.

By