Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι δύο όψεις της εξόδου στις αγορές

Η κρίση λοιπόν δεν τελείωσε, ούτε και τα μνημόνια καταργήθηκαν

XRIMATISTIRIO

Η χθεσινή επιστροφή της χώρας στις αγορές, μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την ταυτόχρονη επιστροφή της ελληνικής Οικονομίας σε συνθήκες ομαλότητας. Η θερμή υποδοχή από το διεθνή τύπο και τους ξένους αξιωματούχους, έδειξε ότι η χώρα έχει ακόμα ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της και να κάνει το άλμα προς τα πάνω.

Ανάμεσα όμως στην προσδοκία για βελτίωση των συνθηκών και τους πανηγυρισμούς για το τέλος της κρίσης και την έξοδο από τα μνημόνια, υπάρχει άβυσσος.

Οποιοσδήποτε νηφάλιος παρατηρητής μπορούσε να δεί σε όλες τις δηλώσεις που έκαναν χθες αναλυτές και αξιωματούχοι, την θετική υποδοχή της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου αλλά παράλληλα και την αυστηρή προειδοποίηση ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να βγει στο «ξέφωτο».

Για παράδειγμα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κα. Κριστίν Λαγκάρντ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας δήλωσε ότι «Η Ελλάδα προχωράει προς την σωστή κατεύθυνση», προσθέτοντας ωστόσο ότι απομένουν ακόμη «πολλά να γίνουν» για να σταθεί ξανά στα πόδια της η χώρα, η οποία τελεί υπό διεθνή χρηματοπιστωτική βοήθεια από το 2010.

Αντίστοιχες και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιτρόπου Οικονομίας, Σιμ Κάλας, ο οποίος τόνισε ότι «είναι θετικό σημάδι το ότι η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να αντανακλά τα θετικά αποτελέσματα των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων που ανέλαβε να υλοποιήσει. Ωστόσο, το γεγονός αυτό θα πρέπει να αποτελέσει λόγο για να παραμείνει η χώρα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να ενισχύσει την ανάκαμψη που είναι καθ” οδόν».

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Είναι δεδομένο ότι οι δανειστές δεν έχουν καμία πρόθεση να χαλαρώσουν τις πιέσεις τους απέναντι στην Ελλάδα, επειδή η χώρα κατάφερε να βγει ξανά στις αγορές.

Άλλωστε, οι ίδιοι αρχικά ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με την προσπάθεια της Ελλάδας να επιχειρήσει να δανειστεί ξανά με εκδοσή ομολόγων. Ο βασικός τους φόβος ήταν ότι μια επιτυχής έξοδος, θα δώσει ευκαιρία στην κυβέρνηση ώστε να χαλαρώσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Ωστόσο, επικράτησε τελικά η σκέψη ότι μια επιτυχής ελληνική έξοδος στις αγορές, θα αποτελέσει δείγμα ότι τα μνημόνια πετυχαίνουν τους στόχους τους και παράλληλα άλλοθι απέναντι σε αυτούς που κατηγορούν την τρόικα για τα καταστροφικά λάθη που έχει κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα.

Η κρίση λοιπόν δεν τελείωσε, ούτε και τα μνημόνια καταργήθηκαν. Η κρίση θα τελειώσει όταν παράλληλα με την ανακοίνωση της εξόδου της χώρας στις αγορές δεν θα ανακοινώνεται ότι η ανεργία είναι στο 26,7%, ο πληθωρισμός στο -1,3% και τα 1.347 ευρώ που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης ως το «όριο διαβίωσης» για μια τετραμελή οικογένεια δεν θα μοιάζει με ανέκδοτο.

 

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By