Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Οι ‘Ελληνες μείωνουν τις δαπάνες

akribeia plithorismos

Τα μέτρα λιτότητας έχουν περιορίσει, όπως αναμενόταν, την καταναλωτική δαπάνη.

akribeia plithorismos
© FOSPHOTOS

Πτώση της κατανάλωσης στην Ελλάδα κατά 2% και στην Πορτογαλία κατά 7,4%, στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, καταδεικνύει η έρευνα της VISA.

Η καταναλωτική δαπάνη στην Ε.Ε. μειώθηκε συνολικά κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης της Visa Europe, ενώ σε τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες αυξήθηκε σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Παρά το γεγονός ότι η δαπάνη ήταν οριακά χαμηλότερη ως προς την περσινή χρονιά, το ποσοστό αυτό αποτελεί μια μικρή αύξηση σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2012, κατά το οποίο η δαπάνη ήταν κατά 1,7% χαμηλότερη από την ίδια περίοδο του 2011.

Το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης της Visa Europe χρησιμοποιεί προσαρμοσμένα στοιχεία συναλλαγών με κάρτες Vis. .

Ενώ η δαπάνη συνέχισε να είναι συγκρατημένη στο σύνολο της Ε.Ε., ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης της δαπάνης που σημειώθηκε σε τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες. Ειδικότερα, ύστερα από μια πτωτική πορεία στο τρίτο τρίμηνο του 2012, η δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,3% στην Γαλλία κατά το τέταρτο τρίμηνο, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία σημειώθηκε ετήσια αύξηση 2,1%. Στη Γερμανία συνεχίστηκε η ανοδική τάση που είχε καταγραφεί το τρίτο τρίμηνο, με τη δαπάνη να αυξάνεται κατά 2,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Η Ιταλία και η Ισπανία, η τέταρτη και πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. κατέγραψαν μεγάλα ποσοστά μείωσης καταναλωτικής δαπάνης στο τέταρτο τρίμηνο (-7,6% και -6,5% αντίστοιχα). Η Πορτογαλία και η Ελλάδα συνέχισαν να καταγράφουν περαιτέρω μείωση καταναλωτικής δαπάνης (-7,4% και -2% αντίστοιχα) αν και με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2012, όταν το ποσοστό μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης στην Ελλάδα είχε ανέλθει σε -6,3%.

 

By