Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι επίορκοι και πάλι στο στόχαστρο

 Την καταγραφή του συνόλου των εκκρεμών ποινικών και πειθαρχικών υποθέσεων, που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους ολοκλήρωσε η κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις.

dimosioi-ypalliloi

Επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών στο δημόσιο εξαγγέλλει η κυβέρνηση, βάζοντας για άλλη μία φορά ως στόχο τον εντοπισμό όσο των δυνατόν περισσότερων επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ τα χρονικά περιθώρια για τη συμπλήρωση του στόχου των 4.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους στενεύουν. Τα νούμερα ωστόσο είναι μικρά.

Με πρωτοβουλία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκε η καταγραφή του συνόλου των εκκρεμών ποινικών και πειθαρχικών υποθέσεων οι οποίες αφορούν δημοσίους υπαλλήλους. Επισημαίνεται ότι οι ποινικές υποθέσεις εξετάζονται από την τακτική δικαιοσύνη, ενώ οι πειθαρχικές από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του Δημοσίου.

Η συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 67,7% είναι υπάλληλοι υπουργείων.

Το αποτέλεσμα της καταγραφής έδειξε ότι οι υπάλληλοι του δημοσίου που τελούν υπό πειθαρχικό έλεγχο ανέρχονται σε 2.113. Από αυτούς οι 960 έχουν προσωρινά απομακρυνθεί διοικητικά, καθώς η φύση των παραπτωμάτων τους εμπίπτει στο καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας και εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσή τους από τη Δικαιοσύνη ή τα Πειθαρχικά Συμβούλια.

Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί από τα  Πειθαρχικά Συμβούλια (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμιο) 1.015 πειθαρχικές αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 είχαν εκδοθεί, περίπου, 500 αποφάσεις.

Το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2012 – Σεπτέμβριος 2013 απολύθηκαν οριστικά για σοβαρούς ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους 226 δημόσιοι υπάλληλοι.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται αναλυτική χαρτογράφηση όλων των εκκρεμών υποθέσεων, είτε σε ποινικό, είτε σε πειθαρχικό επίπεδο, ενώ καθίσταται πλέον εφικτή η παρακολούθηση της εξέλιξής τους. «Μετά από διασταύρωση στοιχείων τόσο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΕΔΔ) όσο και του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), το οποίο και ολοκλήρωσε τις σχετικές εκθέσεις, η Δημόσια Διοίκηση έχει πλέον στη διάθεσή της έναν ισχυρό μηχανισμό εποπτείας και επιτάχυνσης των πειθαρχικών διαδικασιών», προσέθεταν.

 Τα στοιχεία των εκθέσεων, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, θα αποσταλούν άμεσα στους κατά περίπτωση αρμόδιους επικεφαλής των δημόσιων φορέων (Υπουργεία, ΟΤΑ κ.λπ.) ώστε να λάβουν γνώση για τις πειθαρχικές υποθέσεις που εκκρεμούν και να προχωρήσουν άμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες. Παράλληλα, ζητήθηκε από το ΣΕΕΔΔ και η περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων εκείνων όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

«Δικαιολογίες του τύπου “δεν γνώριζα” δεν μπορούν να γίνουν πια αποδεκτές. Οι πρακτικές αδικαιολόγητης αδράνειας και η αίσθηση ατιμωρησίας ανήκουν πλέον οριστικά στο παρελθόν, γι’ αυτό και φροντίζουμε να ενισχύσουμε θεσμικά, αλλά και πρακτικά τις διαδικασίες εποπτείας απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης», δήλωσε σχετικά ο κ.Μητσοτάκης.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By