Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Οι επιδοτήσεις θα «κάψουν» τα αρωματικά φυτά

Τι αναφέρει ο Μανούσος Πεδιαδίτης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Βiorama για την αγορά

green-tea-8559«Mαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά» εκτιμούν επώνυμοι παράγοντες που δραστηριοποιούνται στη αγορά των αρωματικών φυτών και φαρμακευτικών βοτάνων. Προσθέτουν δε ότι τα «παχιά» λόγια της Πολιτείας για απροσδόκητα υψηλά κέρδη από την εκμετάλλευση των ενδημικών φυτών της Ελλάδος ώθησε «πολλούς και άσχετους με τον χώρο» να εισβάλλουν στην αγορά, ταρακουνώντας επί της ουσίας τα θεμέλιά της.

Συγκεκριμένα, ο Μανούσος Πεδιαδίτης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Βiorama, που εδρεύει στον Αγ. Νικόλαο Λασιθίου, υποστηρίζει ότι αρκετοί Κρητικοί, προσδοκώντας υψηλά κέρδη από τα αρωματικά φυτά, όχι μόνο ξεριζώνουν τις ελιές αλλά και φυτεύουν εισαγόμενα φυτά όπως το γκότζι μπέρι, το ιπποφαές και η Αλόη, που προέρχονται κατά βάση από τη Ν. Αμερική.

Αντί, όπως λέει να αξιοποιήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος, τα ενδημικά φυτά της Κρήτης που ξεπερνούν τα 200, καταστρέφουν μία αναδυόμενη αγορά (αρωματικά) και μία παραδοσιακή (Ελαιοκαλλιέργεια).
Όμως και πάλι, σημειώνει ο ίδιος, η αξιοποίηση απαιτεί πρωταρχικώς τεχνογνωσία αλλά και υποδομές που δεν υπάρχουν από τους περισσότερους που πραγματοποιούν σποραδικές και περιστασιακές επελάσεις στην αγορά.

Ο Μανούσος Πεδιαδίτης με σπουδές στη Χημεία πριν ξεκινήσει την Βiorama ταξίδεψε στην πόλη των αρωμάτων στη Γαλλία όπου και εκπαιδεύτηκε πάνω στην επεξεργασία και την απόσταξη φυτών.
Τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά, που όμως δυστυχώς και αυτή κινδυνεύει να πέσει «ηρωικά» στο βωμό του κέρδους εκτιμά ο Στέργιος Τσιμίκας, γιατρός και πρόεδρος στην εταιρεία Διοσκουρίδης που δραστηριοποιείται στην Πτολεμαϊδα.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, τη μεγαλύτερη ευθύνη για αυτήν την κατάσταση έχει η ίδια η Πολιτεία και συγκεκριμένα η πολιτική των επιδοτήσεων που ακολουθεί: «Εχουμε δει τι κακό έχουν κάνει αυτές οι επιδοτήσεις σε παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως της ελιάς». Αναφέρει δε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν πονάς τη γη και τη καλλιέργεια και το κάνεις μόνο για το κέρδος, τότε με μαθηματική ακρίβεια όχι μόνο θα αποτύχεις αλλά θα συμπαρασύρεις και άλλους που μπορεί να έχουν επενδύσει σοβαρά σε αυτού του είδους τις καλλιέργειες».

Η εταιρεία Διοσκουρίδης καλλιεργεί και μεταποιεί αρωματικά φαρμακευτικά φυτά, ενώ διαχειρίζεται μέσω 30 αγροτών -από το Αγρίνιο μέχρι και τις Σέρρες- περί τα 500 στρέμματα. Παράγει δε συνολικά 30 προϊόντα, εκ των οποίων κάποια διανέμει η ίδια μέσω της συνεργασίας που έχει υπογράψει με το μέλι Αττικής.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

(Visited 1 times, 1 visits today)
By