Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Οι Ευρωπαίοι διαφωνούν με την εξωτερική πολιτική Ομπάμα

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε σήμερα το ίδρυμα μελετών German Marshall Fund

EU-Flags_2907981b

Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι, κυρίως Γερμανοί, φαίνεται ότι είναι δυσαρεστημένοι με την εξωτερική πολιτική που ασκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε σήμερα το ίδρυμα μελετών German Marshall Fund (GMF).

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταγράφονται εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων Ρωσίας – Δύσης, η οποία ασκεί διπλωματικές πιέσεις και έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας και της υποστήριξής της στους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Η πρόεδρος του GMF Κάρεν Ντόνφριντ ανέφερε ότι η έρευνα αντικατοπτρίζει «την αναταραχή στις διατλαντικές σχέσεις το περασμένο έτος».

Οι θετικές γνώμες για την εξωτερική πολιτική του Ομπάμα μειώθηκαν κατά 20% στη Γερμανία σε διάστημα ενός έτους, στο 56%. Το συνολικό ποσοστό μεταξύ των Ευρωπαίων μειώθηκε από το 69% στο 64% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

Ένας στους δύο Ευρωπαίους που ρωτήθηκαν δήλωσε ότι θα ήθελε η εξωτερική πολιτική της κάθε χώρας της ΕΕ να είναι ανεξάρτητη από την Ουάσινγκτον.

Στις ΗΠΑ, το 53% των ερωτηθέντων εξέφρασε την αποδοκιμασία του αναφορικά με την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος. Το 71% δήλωσε ότι διάκειται δυσμενώς έναντι της Ρωσίας, άποψη την οποία συμμερίζεται και το 68% των Ευρωπαίων. Στις ΗΠΑ, το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ενέκρινε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ το 52% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι θα συμφωνούσε η χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ.

Στη Ρωσία, το 83% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υποστηρίζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ το 86% αντιτίθεται στη διεθνή πολιτική του πρόεδρου των ΗΠΑ. Το 72% βλέπει με αρνητικά τις ΗΠΑ και το 52% την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, το 53% των Ρώσων δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να διατηρήσει την επιρροή της στην Ουκρανία, ακόμη κι αν αυτό προκαλέσει συγκρούσεις με την ΕΕ.

Στην Ευρώπη, οι περισσότεροι ανησυχούν για την οικονομία, με το 73% να δηλώνει ότι η ΕΕ δεν έχει πράξει αρκετά για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, κυρίως στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

By