Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι ΗΠΑ διατηρούν μυστικές δυνάμεις στη Σομαλία από το 2007

Οι ΗΠΑ και η Σομαλία θα ενισχύσουν τις σχέσεις τους στον τομέα της ασφάλειας

servicemen-us

Αν και οι ΗΠΑ επισήμως δήλωναν ότι δεν είχαν αναπτύξει δυνάμεις στη Σομαλία έως τον περασμένο Οκτώβριο, υπεύθυνοι του υπουργείου Άμυνας παραδέχτηκαν ότι ο στρατός τους διατηρεί στρατιώτες στη χώρα από το 2007.

Από τότε, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει έως 120 στρατιώτες στη Σομαλία. Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι οι ΗΠΑ και η Σομαλία θα ενισχύσουν τις σχέσεις τους στον τομέα της ασφάλειας με την κυβέρνηση της χώρας στη μάχη εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών Σεμπάμπ, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, όπως εξήγησε στέλεχος του υπουργείου Άμυνας στο Γαλλικό Πρακτορείο, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Αυτοί οι στρατιώτες είναι κυρίως «πράσινοι μπερέδες», και ειδικεύονται στην εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών των τοπικών στρατιωτικών δυνάμεων, συμπλήρωσε ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Δεν εμπλέκονται σε μάχες» είχε αναφέρει αξιωματούχος στο Ρόιτερς, ο οποίος επίσης δεν ήθελε να κατονομαστεί.

Τα σχέδια των ΗΠΑ περιλαμβάνουν μεγαλύτερη δέσμευση και νέα κεφάλαια για την εκπαίδευση και την υποστήριξη του Εθνικού Στρατού της Σομαλίας μετά από χρόνια συνεργασίας με την Αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία η οποία διατηρεί περίπου 22.000 στρατιώτες στην χώρα από την Ουγκάντα, την Κένυα, τη Σιέρα Λεόνε, το Μπουρούντι, το Τζιμπουτί και την Αιθιοπία.

«Αυτό που θα δείτε το επόμενο οικονομικό έτος είναι η έναρξη της δέσμευσης (συνεργασίας) με τον Εθνικό Στρατό της Σομαλίας» τόνισε ο αξιωματούχος.

Τον Οκτώβριο, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει την αποστολή ομάδας στρατιωτικών συμβούλων στη Σομαλία, στην πρώτη ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην χώρα αυτή από το 1993.

Όμως ο υπεύθυνος διευκρίνισε ότι το υπουργείο Άμυνας είχε επιλέξει να μην δημοσιοποιήσει την παρουσία των στρατιωτικών επί του πεδίου για λόγους ασφαλείας και για να μην προκαλέσει δυσφορία στις αρχές της Σομαλίας.

Ο επικεφαλής της αφρικανικής διοίκησης, στρατηγός Ντέιβιντ Ροντρίγκες, που ανέλαβε καθήκοντα τον Απρίλιο, προτίμησε μια ειλικρινέστερη θέση απέναντι στο μυστικό, τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μογκαντίσου αναπτύσσονται, όπως σημείωσε ο υπεύθυνος.

«Θέλει να είναι πιο ανοικτός», υπογράμμισε. «Αυτό αντανακλά αυτή η προσέγγιση».

Αξιωματούχοι είχαν αναγνωρίσει ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων στη Σομαλία συνιστούσε ένα λεπτό θέμα μετά την αποτυχία της αμερικανικής επέμβασης το 1993, όπου είχαν σκοτωθεί 18 Αμερικανοί στρατιώτες, αφού δύο ελικόπτερα είχαν δεχθεί πυρά και καταρριφθεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που είχε αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση της Σομαλίας τον Ιανουάριο του 2013, πρόκειται να ορίσει σύντομα ένα νέο πρεσβευτή, τον πρώτο από την έναρξη του εμφυλίου πριν από 20 χρόνια.

By