Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν με όπλα τον λιβανικό στρατό

Ώστε να τον στηρίξει στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών

syria_jihad

H κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εφοδιάσει με όπλα το στρατό του Λιβάνου ώστε να τον στηρίξει στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βηρυτό.

Ο λιβανικός στρατός είχε πρόσφατα απευθύνει έκκληση για κατεπείγουσα βοήθεια καθώς είχε εμπλακεί σε πρωτοφανείς συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές στην κοινότητα Άαρσαλ στα σύνορα με τη Συρία.

Δέκα εννέα στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, που ξέσπασαν στις 2 Αυγούστου ενώ 19 άλλοι κρατούνται ακόμα όμηροι παρά την κήρυξη εκεχειρίας, με την οποία τερματίστηκαν οι μάχες διάρκειας 5 ημερών.

«Οι ΗΠΑ θα παραδώσουν σύντομα στις Λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις επιθετικά και αμυντικά όπλα» ανέφερε ο πρεσβευτής Ντέιβιντ Χέιλ σε ανακοίνωση.

«Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια θα αρχίσει να φθάνει κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων και θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες» σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο πρεσβευτής συμπλήρωσε ότι αυτή η προμήθεια αποτελεί μέρος μιας αμερικανικής στρατηγικής μακροπρόθεσμης υποστήριξης στο στρατό του Λιβάνου, που συχνά χαρακτηρίζεται ως ένας από τους λίγους θεσμούς της χώρας που απολαύουν μια σχεδόν ομόφωνη στήριξη.

«Από τον Οκτώβριο οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει περισσότερα από 120 εκατομμύρια δολάρια για εκπαίδευση και εξοπλισμό στις ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να παγιωθεί ο ρόλος τους του μοναδικού νόμιμου υπερασπιστή της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου» εξήγησε ο Ντέιβιντ Χέιλ.

By