Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την παλαιστινιακή κυβέρνηση

«Καταδικάζουμε όλες τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα. Αυτή ήταν μια άμεση επίθεση εναντίον αμάχων και είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι

PALESTINIAN-GAZA-EGYPT-CONFLICT-SINAI

Η αμερικανική διπλωματία καταδίκασε την Τετάρτη την εκτόξευση ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ αλλά υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την απόφασή της να συνεργαστεί με την παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας που υποστηρίζεται και από τη Χαμάς. «Καταδικάζουμε όλες τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα. Αυτή ήταν μια άμεση επίθεση εναντίον αμάχων και είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι η οποία επαίνεσε την «άμεση και απλή καταδίκη της επίθεσης από τον πρόεδρο Αμπάς».

Η ρουκέτα εκτοξεύτηκε το πρωί της Τετάρτης στο νότιο Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία. Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Γάζα, όπου σκοτώθηκε ένας παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν άλλοι δύο.

«Βασιζόμαστε στην Παλαιστινιακή Αρχή να κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει τις επιθέσεις από τη Γάζα προς το Ισραήλ, αλλά έχουμε αποδεχθεί ένα γεγονός: Η Χαμάς ελέγχει τη Γάζα», δήλωσε η Ψάκι. Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ της εκτόξευσης της ρουκέτας και της απόφασης της Ουάσινγκτον να «συνεργαστεί με την τεχνοκρατική προσωρινή κυβέρνηση. «Δεν υπάρχουν μέλη της Χαμάς στην τεχνοκρατική κυβέρνηση. Αυτό είναι ένα από τα κριτήριά μας για να συνεχίσουμε την παροχή βοήθειας», σημείωσε η εκπρόσωπος. Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Χαμάς είναι «τρομοκρατική» οργάνωση .

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι την περασμένη εβδομάδα υπερασπίστηκε την απόφαση τς Ουάσιγκτον να συνεργαστεί με την παλαιστινιακή μεταβατική κυβέρνηση εθνιλής ενότητας, παρά τις ισραηλινές επικρίσεις.

By