Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν το πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επανεξετάζουν τη στρατιωτική και κάθε άλλη βοήθεια προς την χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι

thai_diktatores800ii

 

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι” αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τζον Κέρι. «Η ενέργεια αυτή θα έχει αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ταϊλάνδης, ειδικά στις σχέσεις μας με τον στρατό της χώρας. Είμαστε σε διαδικασία επανεξέτασης της στρατιωτικής και οποιαδήποτε άλλης βοήθειας, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία», ανέφερε ανακοίνωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

thai_diktator800ii
Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη

«Καλώ να αποκατασταθεί (στην εξουσία) η πολιτική κυβέρνηση άμεσα, να επανέλθει η δημοκρατία και να τυγχάνουν σεβασμού τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως η ελευθεροτυπία», πρόσθεσε ο Κέρι, καλώντας να διεξαχθούν εκλογές που να «σέβονται τη βούληση του λαού».
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε τη «σοβαρή του ανησυχία» για τη εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ταϊλάνδη. Σε δήλωσή του, ο Μπαν Κι-μουν απηύθυνε έκκληση «για την άμεση επιστροφή στη συνταγματική, πολιτική και δημοκρατική διακυβέρνηση και στην έναρξη ενός διαλόγου εφ” όλης της ύλης που θα ανοίξει το δρόμο για τη μακροπρόθεσμη ειρήνη και ευημερία της Ταϊλάνδης».

By