Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι ισπανοί σοσιαλιστές «προετοιμάζονται» για τις εκλογές του 2015

Με το κόμμα τους να αποκτά προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλιστές ξεκινούν τη διαδικασία για εκλογή νέου αρχηγού τον Νοέμβριο

psoe600_180114

Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιλέξει το Νοέμβριο έναν ηγέτη, ο οποίος θα ηγηθεί της εκστρατείας εναντίον του κυβερνώντος κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Η διαδικασία αυτή θα είναι η πρώτη ανοιχτή προκριματική εκλογή που πραγματοποιεί ένα μεγάλο ισπανικό κόμμα και σημαίνει ότι θα μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες. Αυτό σηματοδοτεί μια στροφή σε σχέση με το παρελθόν, όταν μόνο τα μέλη του PSOE επέλεγαν τον ηγέτη τους.

«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ισπανική πολιτική», δήλωσε σήμερα ο 62χρονος σοσιαλιστής ηγέτης Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα σε εκδήλωση του κόμματος. «Θα πραγματοποιήσουμε μια ανοιχτή προκριματική εκλογή στην οποία όλοι οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν τον υποψήφιό μας για τις εκλογές του 2015».

Ο Ρουμπαλκάμπα δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία. Το PSOE κερδίζει έδαφος έναντι του κυβερνώντος συντηρητικού PP καθώς οι Ισπανοί έχουν κουραστεί από τις περικοπές δαπανών για να τηρηθούν οι αυστηροί, επιβεβλημένοι από την ΕΕ δημοσιονομικοί στόχοι, έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση.

Σκάνδαλα διαφθοράς και η καθόλου δημοφιλής κίνηση να περιοριστεί το δικαίωμα στην άμβλωση έχουν επίσης συμβάλει σ΄ αυτό. Το PP θα κέρδιζε 32% των ψήφων αν γίνονταν τώρα εκλογές, έναντι 33,5% για το PSOE, έδειξε η δημοσκόπηση που έγινε στις 12 Ιανουαρίου.

Μέχρι στιγμής κανένα μέλος του PSOE έχει δηλώσει επισήμως υποψηφιότητα. Πιθανοί διεκδικητές της ηγεσίας από τον απερχόμενο Ρουμπαλκάμπα, που έχασε τις εκλογές του 2011 από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, είναι η Κάρμε Τσακόν, καταλανή πρώην υπουργός Άμυνας, ο Πάτσι Λόπεθ, πρώην επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης των Βάσκων, και ο Εντουάρντο Μαντίνα, άλλος ένας Βάσκος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By