Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι κάτοικοι στα ανατολικά της Ουκρανίας αποδοκιμάζουν τις προεδρικές εκλογές

Πρώτο φαβορί ο μεγιστάνας Ποροσέκνο, ακολουθεί η Γιούλια Τιμοσένκο

ukraine 2

Ενδεικτικό της αρνητικής εικόνας που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία για την κυβέρνηση του Κιέβου είναι το ποσοστό που δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες στις 25 Μαΐου.

«Δυστυχώς η κατάσταση είναι τέτοια που μόλις το 36% των ψηφοφόρων δηλώνει έτοιμο να προσέλθει στις κάλπες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βαλέρι Χμέλκο, διευθυντής του ινστιτούτου κοινωνιολογίας Kmis, σχολιάζοντας την δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.022 προσώπων.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, το 32,2% των ερωτηθέντων δεν θα ψηφίσει και το 31,5% «δε γνωρίζει ποιον θα ψηφίσει» και πιθανόν θα μποϊκοτάρει την εκλογική διαδικασία, επισήμανε ο κ. Χμέλκο.

Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2010, στις οποίες νίκησε ο φιλορώσος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 70% και πλέον στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Ως ο επικρατέστερος υποψήφιος αναδεικνύεται ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς της σοκολάτας», ο δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο (33,7% στην πρόθεση ψήφου). Ο κ. Ποροσένκο τάχθηκε ανοικτά υπέρ του κινήματος αμφισβήτησης που υποστήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας – οι διαδηλώσεις του οποίου οδήγησαν στην αποπομπή του κ. Γιανουκόβιτς.

Τον κ. Ποροσένκο ακολουθεί σε απόσταση η Γιούλια Τιμοσένκο, πρώην ηγέτης της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004 (5,9% στην πρόθεση ψήφου).

Ο φιλορώσος Σεργκέι Τιγκίπκο κατατάσσεται τρίτος με 4,1% στην πρόθεση ψήφου.

By