Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Οι καλύτερες πόλεις για το 2014

Γυρίσαμε τον κόσμο και βρήκαμε τις πόλεις που δεν πρέπει να λείπουν φέτος από τη wish list σας. Άλλες πασίγνωστες και άλλες πιο εναλλακτικές, όλες έχουν ένα καλό λόγο για να τραβήξουν πάνω τους τα βλέμματα τη φετινή χρονιά.

1.Παρίσι

Η γαλλική πρωτεύουσα αναγεννιέται. Οι ρύποι από τις εκπομπές των αυτοκινήτων μειώνονται, ο Σηκουάνας καθαρίζεται και οι όχθες του μετατρέπονται σε πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, η Παναγία των Παρισίων απέκτησε εννέα καινούριες καμπάνες που αναπαράγουν τον αυθεντικό μεσαιωνικό ήχο, το Μουσείο Πικάσο μετά από πολυετή ανακαίνιση ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στην έπαυλη του 17ου αιώνα.

Η νέα χρονιά αναμένεται να βρει το Παρίσι με νέο, ακόμα πιο γοητευτικό πρόσωπο.

2.Τρινιδάδ, Κούβα

Η μικροσκοπική πόλη είναι φωλιασμένη ανάμεσα στους τροπικούς λόφους του όρους Escambray και τα σμαραγδένια νερά της Καραϊβικής. Ανήκει στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και έχει έντονα τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, όταν οι βαρόνοι της ζάχαρης έφεραν Αφρικανούς σκλάβους να δουλέψουν στις φυτείες τους.

Το αποτέλεσμα είναι μια αφρο-κουβανέζικη κουλτούρα με χορούς και έθιμα σε μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ και λικνίζεται στους ρυθμούς της salsa. Το 2014 η πόλη συμπληρώνει 500 χρόνια από την ίδρυσή της από τους Ισπανούς κατακτητές και έχει ακόμα ένα λόγο να το γιορτάζει.

3.Κέιπ Τάουν, Ν. Αφρική

Η πόλη που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστή στον έξω κόσμο χάρη στη φυσική ομορφιά της, το 2014 γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Κι αυτό γιατί θα αποτελεί την παγκόσμια πρωτεύουσα του design για 12 ολόκληρους μήνες. Έτσι, αναμένεται να αποκτήσει κατάφυτες εκτάσεις γεμάτες γλυπτά, trendy καταστήματα και εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας σε πρώην βιομηχανικές περιοχές και πολλά ακόμα πρωτοποριακά projects.

4.Ρίγα, Λετονία

Βρίσκεται στο σταυροδρόμι σπουδαίων αυτοκρατοριών της Ευρώπης αλλά έμεινε για καιρό στο σκοτάδι μέχρι να πέσει το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Πλέον, μετράει δύο δεκαετίες ελευθερίας και διεκδικεί τον τίτλο της πιο κοσμοπολίτικης πόλης της Βαλτικής. Η αναγνώριση άργησε να έρθει αλλά τελικά τα κατάφερε κερδίζοντας τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2014.

5.Ζυρίχη, Ελβετία

Ξεχάστε τις παλιές ιδέες σχετικά με τη Ζυρίχη, ως τη συντηρητική πόλη με τους χρηματιστές και τους αγέλαστους γιάπηδες. Η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας έχει μια δική της ιδιαίτερη προσωπικότητα. Οι κάτοικοί της υποστηρίζουν κάθε μορφή τέχνης, ενημερώνονται για την μόδα, ξέρουν να τρώνε σωστά σε gourmet εστιατόρια.

Ενώ, οι avant-garde υπάρξεις πάντα ταυτιζόταν μαζί της. Απόδειξη, πως το κίνημα των Ντανταϊστών ξεκίνησε εδώ στα 1916. Σήμερα η πόλη έχει περισσότερα από 50 μουσεία -από τα σημαντικότερα είναι το Kunsthaus Zurich, και περισσότερες από 100 γκαλερί. Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2014 όλα τα φώτα θα στραφούν πάνω της αφού φιλοξενεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου.

6.Σαγκάη, Κίνα

Η Σαγκάη είναι η επιτομή της Κίνας του χτες και του σήμερα – μια πόλη που κυριολεκτικά μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια σου.

Μια μητρόπολη 23 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία λατρεύει την υπερβολή και συνδυάζει τους high-tech ουρανοξύστες, τα γιγάντια εμπορικά κέντρα, την αμαρτωλή νυχτερινή ζωή και την επιχειρηματική έξαψη με τη νοσταλγία του 1930, τα ατμοσφαιρικά δρομάκια στις παλιές εργατικές συνοικίες και τα πρωινά ραντεβού για τάι-τσι.

Μέσα στο 2014 θα ανοίξει η νέα γραμμή του μετρό μήκους 59 χιλιομέτρων ενώ μόλις ολοκληρωθεί, ο Shanghai Tower των 121 ορόφων θα αποτελεί το ψηλότερο κτίριο στην Κίνα και θα στεγάζει το ψηλότερο ξενοδοχείο στον κόσμο. Επιπλέον, οι πολίτες 45 χωρών – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – μπορούν πλέον να την επισκέπτονται για 3 ημέρες χωρίς να χρειάζονται κινεζική βίζα.

7.Βανκούβερ, Καναδάς

Είναι γνωστό για τη φυσική ομορφιά του που περιλαμβάνει πανέμορφα βουνά, καταπράσινα πάρκα και αμμουδερές παραλίες. Το Βανκούβερ είναι μια μεγάλη πόλη με αύρα χωριού. Δίπλα στους γυάλινους ουρανοξύστες με τα γραφεία, οι κάτοικοι κάνουν ποδήλατο και τζόκινγκ, παίζουν, κολυμπούν και καταφεύγουν στα κοντινά βουνά για σκι και snowboard.

8.Σικάγο, ΗΠΑ

Στην πόλη που φημίζεται για τους ουρανοξύστες και τα κορυφαία μουσεία, θα απολαύσετε αγώνες μπέιζμπολ στο Wrigley Field, το αγαπημένο γήπεδο των Αμερικανών, που το 2014 συμπληρώνει 100 χρόνια ύπαρξης και το γιορτάζει με άφθονη μπύρα όλη τη σεζόν. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το καλοκαίρι με μπόλικα φεστιβάλ μουσικής.

9.Αδελαΐδα, Αυστραλία

Πάντοτε βρισκόταν στη σκιά της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ αλλά φέτος ήρθε η ώρα να πάρει την εκδίκησή της. Η Αδελαΐδα έχει εξελιχθεί σε μια πανέμορφη και άκρως φιλική πόλη που έχει παράδοση στη διοργάνωση αθλητικών και καλλιτεχνικών events. Το 2014 ολοκληρώνονται τα έργα στο κέντρο και στα πάρκα της και αναμένεται να γίνει ακόμα πιο chic.

10.Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία

Η πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, το Όκλαντ συνδυάζει βουνά που θυμίζουν τις αλπικές κορφές με τοπία από λίμνες. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι το Όκλαντ έχει πολύ καλό φαγητό, πολύ ωραία μουσεία τέχνης ενώ ακόμα αποτελεί την πιο κοσμοπολίτικη πόλη της Νέας Ζηλανδίας. Νέα εστιατόρια και γκαλερί ανοίγουν συνεχώς σε πανέμορφα κτίρια ενώ δυνατό χαρτί του παραμένει η μαρίνα με τα αστραφτερά γιοτ.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By