Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι Κινέζοι κατακλύζουν την ελληνική αγορά ακινήτων

Στρατιές επενδυτών

akinitaΟ νέος νόμος  που προβλέπει ότι θα χορηγείται άδεια παραμονής σε όσους ξένους αποκτούν ακίνητη περιουσίας αξίας άνω των 250.000 ευρώ έχει δώσει μεγάλη ανάσα στο real estate. Εξάλλου,  οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά στην Ελλάδα, επομένως, υπάρχουν χιλιάδες ακίνητα που πωλούνται στα εν λόγω  επίπεδα. Με τον Νόμο 4146/2013 που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Απρίλιο και αναμένεται να αποτελέσει το «διαβατήριο» για επενδυτές κατά κύριο λόγο Κινέζους, Ρώσους, Αραβες αλλά και όσους δεν είναι κάτοικοι στην Ευρωπαϊκή “Ενωσης.

Παράγοντες της αγοράς, σχολιάζουν ότι οι Κινέζοι είναι εκείνοι που δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά και προβαίνουν σε αγορά ακίνητων. Ζητούν, κυρίως,  ακίνητα σε περιοχές με ευκολία πρόσβασης και κοντά στο  διεθνές αεροδρόμιο. Επίσης, υψηλό το ενδιαφέρον και από ΗΠΑ, Κατάρ, Αυστραλία, Βρετανία, Καναδά, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Μαλαισία ζητούν πληροφορίες για μικρά και μεγάλα ακίνητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας υπερτερεί στον τομέα αυτό από τις ανταγωνίστριες αγορές καθώς στην Πορτογαλία και την Ισπανία το όριο αγοράς ακινήτου για να δοθεί βίζα είναι 500.000 ευρώ. Στην Κύπρο είναι 300.000 ευρώ και με αυτό το ποσό περισσότεροι από 1.000 αγοραστές ήταν Κινέζοι το 2012, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει «παροικία» στο νησί. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει ρίξει κατά 50.000 το όριο για τη χορήγηση βίζας, την καθιστά αμέσως καλύτερη αγορά για τους ξένους.

Ο Νόμος 4146/2013 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 90 Α” και  έχει τίτλο: «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις». Είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος ο οποίος στο άρθρο 6 αναφέρεται και στις άδειες παραμονής σε επενδυτές. Ειδικότερα, με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 6 παρέχεται δικαίωμα δεκαετούς διαμονής στη χώρα στον νόμιμο εκπρόσωπο και σε δέκα πρόσωπα που κρίνονται απαραίτητα για την εύρυθμη πραγματοποίηση επενδύσεων, που έχουν χαρακτηρισθεί ως «στρατηγικές επενδύσεις», ενώ με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου προστίθεται στον Ν. 3386/2005 άρθρο 36 Α, το οποίο ρυθμίζει το καθεστώς διαμονής των πολιτών τρίτων χωρών που κατέχουν ή προτίθενται να επενδύσουν σε ακίνητα στην Ελλάδα.

Δικαιούχοι δικαιώματος εισόδου και διαμονής πενταετούς διάρκειας είναι:
α) Οι πολίτες τρίτων χωρών που κατέχουν ή προτίθενται, τεκμηριωμένα, να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, εφόσον το ελάχιστο ύψος του ακινήτου ανέρχεται σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ.
β) Οι πολίτες τρίτων χωρών που έχουν συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα του άρθρου 8 παρ. 2 του Ν. 4002/2011(ΦΕΚ Α” 180), εφόσον το ελάχιστο ύψος της μίσθωσης ανέρχεται σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ.
γ) Τα μέλη των οικογενειών των ανωτέρω πολιτών τρίτων χωρών.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By