Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι μετανάστες εγκαταλείπουν μαζικά την Ισπανία

Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της Ισπανίας, μειώνεται ο πληθυσμός της χώρας, ως απόρροια της εντεινόμενης ύφεσης και ανεργίας.

ispania aganaktismenoiΣύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή, ο πληθυσμός της Ισπανίας το 2012 υποχώρησε κατά 206.000, διαμορφωμένος στα 47,1 εκατ., καταγράφοντας για πρώτη φορά, μείωση.

Είναι η πρώτη φορά, που μειώνεται από το 1998 ο πληθυσμός που ζει στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, στην οποία καταγράφεται ανεργία άνω του 26%, με χιλιάδες αλλοδαπούς και λατινοαμερικάνους να εγκαταλείπουν μαζικά την χώρα, με την σκυτάλη να κρατούν οι μειονότητες του Εκουαδόρ και της Κολομβίας.

Η πληθυσμιακή αυτή μείωση εξηγείται από την μεγάλη ελάττωση του αριθμού των ξένων, που ήδη είχε υποχωρήσει το 2011, έπειτα από μία κατακόρυφη αύξηση, η οποία όμως είχε αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά, μετά το σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων.

«Η Ισπανία είναι λιγότερο ελκυστική εξαιτίας της έλλειψης θέσεων εργασίας» σημειώνει χαρακτηριστικά η ισπανική Στατιστική Αρχή. Κατά τη διάρκεια του 2012, ο αριθμός των μεταναστών μειώθηκε στα 5,52 εκατ., κατά 3,8% μικρότερος από το 2011 (5,71 εκατ.), επισημαίνει η Στατιστική Αρχή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By