Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι πέντε άξονες του Ευ. Βενιζέλου για την έξοδο της χώρας από την κρίση

«Οι πρόωρες εκλογές θα είναι καταστροφική επιλογή»

benizelos-2

Τους πέντε άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η χώρα για να οδηγηθεί σε ασφαλή έξοδο από την κρίση περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη 79η ΔΕΘ. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική επιλογή» το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, χαμήλωσε τους τόνους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στο ΠΑΣΟΚ, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω τα έκτροπα του Ζαππείου, και διαμήνυσε πως η υπό διαμόρφωση Δημοκρατική Παράταξη θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή.

Οι πέντε άξονες

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τους επόμενους πέντε μήνες μέχρι την εκλογή του ΠτΔ κρίσιμο διάστημα, σημειώνοντας πως «το δίλημμα είναι αν θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια της χώρας με ασφάλεια και αν θα κεφαλαιοποιηθούν οι θυσίες των πολιτών ή θα τα θέσουμε όλα υπό διακινδύνευση με κίνδυνο να βρεθούμε πολύ κάτω από το μηδέν».

Ο πρώτος άξονας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι η απαλλαγή από το μνημόνιο με την εφαρμογή εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, αλλά με εθνικές επιλογές.

Ο δεύτερος άξονας είναι πολιτική και πολιτισμική σταθερότητα. Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος απαιτείται εθνική ενότητα πέρα από ψευτοπολώσεις και διλήμματα και τόνισε την ανάγκη να διαμορφώσουμε όλοι μαζί μια εθνική στρατηγική.

O τρίτος άξονας,   όπως ανέφερε, είναι η συσπείρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας με επίκεντρο την απασχόληση και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια.

Ο τέταρτος άξονας είναι η στήριξη των ευπαθών ομάδων και η προστασία των ανέργων και των συνταξιούχων με στόχο την κοινωνική συνοχή, ενώ περιγράφοντας τον πέμπτο άξονα ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο, τονίζοντας «ότι η χώρα μας πρέπει να επανέλθει σε μια ουσιαστική αυτοδυναμία και να μην είναι ο φτωχός συγγενής και παρίας της Ευρώπης, αυτός που μονάχα ζητάει.»

benizelos

Έκλεισε τη συζήτηση για το Ζάππειο   

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν θέλησε να κάνει καμία αναφορά στα θλιβερά επεισόδια  του Ζαππείου, παραπέμποντας στην ομιλία που έκανε στο Ζάππειο την περασμένη Τετάρτη.  Μάλιστα, κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ότι δεν θέλει στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ τον Γιώργο Παπανδρέου, απάντησε «ισχύουν όσα λέω εγώ, αλίμονο, αν σχολιάζαμε το κάθε δημοσίευμα»

«Είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που τα χρόνια της Μεταπολίτευσης προσέφερε πολλά, αλλά έκανε και πολλά λάθη» ανέφερε σε ερώτηση για την σημερινή φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, υπογράμμισε «κανείς δεν μπορεί να μηδενίσει την προσφορά του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου της δεκαετίας του ’80 και του ’90. Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το βάρος μόνο του. Δεχθήκαμε εμπτυσμούς, κολαφισμούς και ραπίσματα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ταπεινωμένο στη γωνία, και η ΝΔ κόμμα εξουσίας. Πώς; Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα άγουρο ΠΑΣΟΚ του ’74 συγκεντρώνει τους δημαγωγούς, (…) η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Ο λαός ακούει αλήθειες, αλλά ψηφίζει το ψέμα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πως «ο χώρος μας απομειώθηκε και ακρωτηριάστηκε χάριν του εθνικού συμφέροντος.»

Αναφερόμενος στην υπό διαμόρφωση Δημοκρατική Παράταξη, τόνισε ότι «παρουσιάζουμε τον τρίτο πόλο. Δεν θα είμαστε συμπληρωματική δύναμη, αλλά κεντρική δύναμη. Απευθυνόμαστε σε όλους, όσοι θεωρούν στο χώρο της Κεντροαριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα. Πάμε σε ένα προγραμματικό συνέδριο κινητοποίησης της κοινωνίας»

«Οι ηγέτες προκύπτουν μέσα από το καμίνι της ιστορίας και όχι από συσχετισμούς και μηχανισμούς. Μπορεί να τους μουντζουρώνει το καμίνι, αλλά καθαρίζονται, το θέμα είναι να αντέξουν στις υψηλές θερμοκρασίες» απάντησε  ο Ευ. Βενιζέλος, σε ερώτηση αν στο επικείμενο συνέδριο θα προκύψει και θέμα ηγεσίας.

Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει χώρος για τον Γ. Παπανδρέου στη Δημοκρατική Παράταξη και αν αισθάνεται ότι απειλείται από εκείνον, απάντησε ως εξής: «Υπάρχει χώρος για όλους. Έναν όρο έθεσα: Να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ στο παραβάν. Δεν υπονοώ ότι υπάρχει κάποιος που δεν ψηφίζει. Δεν αισθάνομαι καμιά απειλή από κανέναν και από τίποτα».

benizelos

Για την εκλογή του ΠτΔ και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών 

Αυστηρό μήνυμα ότι αυτός που «θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές, θα το πληρώσει» έστειλε ο κ. Βενιζέλος με αφορμή την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Και πρόσθεσε: «Είναι αναγκαίο να σχηματιστεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών και να συνεχιστεί η σταθερή πορεία της χώρας, ωστόσο, υπογράμμισε, «δεν είμαστε αφελείς, ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κοιτάξει το λαό στα μάτια και να του πει τι θέλει. Αν η επιλογή της πλειοψηφίας είναι να γυρίσουμε πίσω, όχι για το 2009, αλλά πολύ πιο πίσω, η επιλογή θα γίνει σεβαστή, προφανώς η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, αλλά μια πιθανή δημοκρατική επιλογή θα είναι καταστροφική».

Μάλιστα, ανέφερε ότι  «δεν υπάρχει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που να μην είναι έτοιμος να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Καλούμε τα κόμματα και τους βουλευτές με εθνική συνείδηση να ψηφίσουν υπεύθυνα».

Σχολιάζοντας το προφίλ που θα πρέπει να έχει ο επόμενος ΠτΔ, ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται ένα πρόσωπο που να ανταποκρίνεται στα θεσμικά του καθήκοντα και να την εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια. Δεν με ενδιαφέρει αν θα είναι κεντροδεξιός ή κεντροαριστερός. Θα προτιμούσα, βέβαια, να έχει μια προοδευτική διαδρομή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος έχει συντηρητική διαδρομή δεν μπορεί να είναι πετυχημένος.

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «O Θεός της Ελλάδας είναι πιο ισχυρός από τον τυχοδιωκτισμό και την ανοησία».

Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας:  «Διεκδικούν την εξουσία, εμφανιζόμενοι ως μετεμψύχωση του Ανδρέα Παπανδρέου, μαζεύοντας τυχοδιώκτες, νομίζοντας ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται», ενώ σε άλλο σημείο είπε, αναφερόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «δεν λένε καμία κουβέντα για την περίοδο Καραμανλή, αλλά χτυπάνε το ΠΑΣΟΚ. Για όλα τους φταίει ο Βενιζέλος, ούτε καν άλλες φάσεις του ΠΑΣΟΚ…»

Τι είπε για ενδεχόμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τη συνεργασία με τη ΝΔ 

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ουρά κανενός και δεν θέλει «σώνει και καλά» να είναι στην κυβέρνηση.

Κληθείς να σχολιάσει την συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Βενιζέλος, απάντησε ότι: «η συνεργασία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ δεν έγινε επί των ημερών μου», ωστόσο, τόνισε πως με τον πρωθυπουργό η σχέση του είναι έντιμη και όσο γίνεται πιο αποτελεσματική.

benizelos

ΕΝΦΙΑ και φοροελαφρύνσεις

Σχετικά με τις εξαγγελίες, που έκανε χθες ο πρωθυπουργός, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είχαν συμφωνηθεί όλα – και στη λεπτομέρεια τους- με τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική ότι η μείωση κατά 30% στον ΕΦΚ  στο πετρέλαιο θέρμανσης που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός είναι πολύ μικρή, απάντησε: «H μείωση είναι αυτή που μπορούσαμε να κάνουμε με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα».

«Κάποιοι θα θυμούνται με νοσταλγία τον ΕΤΤΗΔΕ» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αφήνοντας αιχμές για τον ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι χωρίς αυτό το μέτρο δε θα παίρναμε τις δόσεις.«Θα υπάρξουν κι άλλες φοροελαφρύνσεις. Αισθητή μείωση της έκτακτης εισφοράς και για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, ανοίκιαστα ακίνητα» σημείωσε, προσθέτοντας «Θέλουμε πολλές δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα. Ακόμη και 100». Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο ομαδικών απολύσεων.

By