Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι παγίδες που κρύβονται στο νέο Ε9

Φέτος για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, υπόγειοι χώροι στάθμευσης, αποθήκες και οι πισίνες, τα πατάρια, τα πλατύσκαλα, ακόμη και τα διαμερίσματα των θυρωρών

akinitiFOROI

 

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι, είτε για να επικαιροποιήσουν την κατάσταση της ακίνητης περιουσίας τους, παρέχοντας στη Φορολογική Διοίκηση πρόσθετες πληροφορίες αναγκαίες για τον ορθό υπολογισμό του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α), είτε για να δηλώσουν αλλαγές στην ακίνητη περιουσία τους, που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του 2013, θα κληθούν να υποβάλουν δήλωση Ε9.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το νέο έντυπο Ε9 κρύβει πολλές «παγίδες» που θα αυξήσουν τη φορολογική επιβάρυνση για χιλιάδες φορολογούμενους. Όπως προβλέπει η νέα νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ, τα ακίνητα πρέπει πλέον να δηλώνονται και να φορολογούνται στην πραγματική τους κατάσταση, ανεξαρτήτως του τι αναγράφουν τα συμβόλαια ή τι έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Αν δεν τηρηθεί  αυτή η αρχή, τότε σε περίπτωση ελέγχουν επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι, πρόστιμα ακόμη και τόκοι.

Φέτος για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, οι κοινόχρηστοι υπόγειοι χώροι στάθμευσης, οι κοινόχρηστες αποθήκες και οι πισίνες που βρίσκονται στον κοινόχρηστο χώρο των πολυκατοικιών, οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, τα πατάρια, τα πλατύσκαλα, ακόμη και τα διαμερίσματα των θυρωρών στις πολυκατοικίες ανεξαρτήτως του αν χρησιμοποιούνται ή όχι.

Από το νέο φόρο ακινήτων θα «γλιτώσουν» τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κλπ), τα δεσμευμένα ακίνητα και κτίσματα τα οποία δεν έχουν στέγη.

Φέτος ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα επιβληθεί χωρίς αφορολόγητο όριο σε όλα σχεδόν τα ακίνητα που κατέχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ο φορολογούμενος, που κατέχει πλήρη κυριότητα ενός ακινήτου, υποχρεούται στην καταβολή του συνολικού ΕΝΦΙΑ που βαρύνει το ακίνητο κατά το ποσοστό της συνιδιοκτησίας του. Αν σε ένα ακίνητο συστάθηκε επικαρπία, ο συνολικός ΕΝΦΙΑ που βαρύνει το ακίνητο, επιμερίζεται μεταξύ του ψιλού κυρίου και του επικαρπωτή.

 

By