Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ την τελευταία διετία

Tις παρεμβάσεις  του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες προχώρησε κατά την περίοδο από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2014, σε «θέματα που αφορούν άμεσα στον πολίτη», επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη

pasok1

Tις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες προχώρησε κατά την περίοδο από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2014, σε «θέματα που αφορούν άμεσα στον πολίτη», επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση της Χαριλάου Τρικούπη, οι παρεμβάσεις που έγιναν με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του αφορούσαν: Τη στήριξη/ ανακούφιση των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, τη διασφάλιση δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την υπεράσπιση/διατήρηση δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών. Επισημαίνεται στην ενημέρωση ότι οι παρεμβάσεις εκδηλώθηκαν μέσω πρωτοβουλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, πρωτοβουλιών της Κ.Ο. με καταθέσεις Προτάσεων Νόμου, Κοινοβουλευτικό έλεγχο, παρεμβάσεις προς υπουργούς, δημόσιες πρωτοβουλίες κ.ά. Επιπλέον, τονίζεται ότι αυτές «ανέδειξαν την φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και το αυτόνομο πολιτικό του στίγμα, εν μέσω των μεγάλων προβλημάτων και δημοσιονομικών περιορισμών της κρίσης». Παράλληλα, σημειώνεται ιδιαίτερα ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι πρωτοβουλίες του κόμματος «και η σταθερή άρνησή μας για την λήψη των δημοσιονομικών μέτρων για μισθούς – συντάξεις στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη οι παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ για θέματα που αφορούν άμεσα στον πολίτη αφορούν συγκεκριμένα: 1) μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων, 2) μέτρα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, 3) μέτρα για προστασία των δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας, 4) παρεμβάσεις- πρωτοβουλίες για το Ασφαλιστικό, 5) θέματα Υπουργείου Εργασίας, 6) παρεμβάσεις για θέματα Υπουργείου Υγείας, 7) πρωτοβουλίες – παρεμβάσεις για Φορολογικά θέματα, 8) θέματα μικρομεσαίων – αγοράς, 9) θέματα αγροτών, 10) Ανθρώπινα Δικαιώματα – Προστασία του Πολίτη, 11) άλλες σημαντικές κοινωνικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για τους πολίτες από Κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, 12) πρωτοβουλίες για τα προβλήματα των Δημόσιων Υπαλλήλων.

Στις παρεμβάσεις/πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πρόταση νόμου για ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και μακροχρόνια ανέργων και την προστασία 200.000 υφιστάμενων θέσεων εργασίας, καθώς επίσης και το μέτρο δημιουργίας 50.000 θέσεων κοινωφελούς εργασίας, η δημιουργία Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης με πρόταση του κ. Βενιζέλου. Επιπλέον, με πρόταση νόμου προτάθηκαν μέτρα για εξαίρεση ατόμων με βαριές αναπηρίες από τις μειώσεις των συντάξεων και από τη μη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε αναπήρους κάτω των 65 ετών, αλλά και επέκταση της κάλυψης για παροχές υγείας των ανασφάλιστων ανέργων και επαγγελματικών που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους, ενώ με πρωτοβουλία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Εργασίας προωθείται ο θεσμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Τονίζεται επίσης ότι ήταν σημαντική συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ στην κατανομή της υπέρβασης του Πρωτογενούς Πλεονάσματος και πως με τις παρεμβάσεις και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα δοθούν 450 εκ ευρώ σε 600.000 οικογένειες για το 2014, καθώς επίσης και ότι με πρόταση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ 20 εκ. ευρώ θα διατεθούν σε δομές και δράσεις για τη φροντίδα των αστέγων για το 2014.

venizelos pasok

Ακόμα, επισημαίνεται η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τα μέτρα για προστασία των δανειοληπτών και της πρώτη κατοικίας. Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες για το Ασφαλιστικό το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει ότι, μεταξύ άλλων, με παρέμβαση αντιπροσωπείας του κόμματος αποσύρθηκε τον Απρίλιο του 2013 διάταξη νόμου με την οποία μειώνονταν οι συντάξεις των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ (για τους νέους συνταξιούχους) κατά 30%, ενώ σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει και διεκδικεί την προώθηση νέας νομοθετικής ρύθμισης με την οποία προβλέπεται για όσους υπάγονται στην ρύθμιση, η προσωρινή αναστολή των οφειλών υπό την προϋπόθεση ότι θα εξοφλούνται οι τρέχουσες οφειλές. Οι παλιές οφειλές θα εξοφλούνται εν συνεχεία μέχρι 30/6/2017 επιμεριζόμενες σε μηνιαίες δόσεις. «Η πρότασή μας αυτή έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας και εμμένουμε στην υιοθέτησή της», τονίζεται, με το ΠΑΣΟΚ να υπογραμμίζει ακόμα ότι «δεν πρόκειται να δεχθεί νέες μειώσεις στις συντάξεις (όπως και στους μισθούς». Επίσης, το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει στην «αποφασιστική συμβολή του» στην απόκρουση των πιέσεων της τρόικας για αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία.

Στις παρεμβάσεις για θέματα υπουργείου Υγείας συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η παρέμβαση της ΚΟ στο Σ/Ν για τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η μη εφαρμογή, μετά από πρωτοβουλία και πρόταση του κόμματος, της διάταξης για την επιβολή των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή ασθενούς στο Νοσοκομείο, καθώς επίσης και η αναβολή της επιβολή 5 ευρώ για κάθε επίσκεψη ασθενούς στο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει αναλυτικά και τις πρωτοβουλίες του για Φορολογικά θέματα και τις αλλαγές που πέτυχε στο αρχικό σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, αλλά και για τα θέματα μικρομεσαίων-αγοράς στα οποία περιλαμβάνεται και η «καθοριστική» παρέμβασή της Κ.Ο. για να μην υιοθετηθεί η πρόταση του ΥΠΑΝ για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, αλλά και η πρωτοβουλία για ανεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων.

Όσον αφορά στα αγροτικά θέματα, επισημαίνεται και η παρέμβαση της Κ.Ο. και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για εξεύρεση αποδεκτής λύσης στο θέμα του γάλακτος. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις πρωτοβουλίες του κόμματος αναφορικά με την υπεράσπιση και διατήρηση των ανθρώπινων και δημοκρατικών δικαιωμάτων και τη θεσμική θωράκιση απέναντι στα φαινόμενα βίας και ρατσισμού. Το ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζει και άλλες πρωτοβουλίες κυβερνητικών στελεχών του, όπως είναι μεταξύ άλλων η επέκταση του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ, η απαγόρευση της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας. Επιπλέον αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιτυχή έκβαση των προσπαθειών για τη διάσωση των Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών με αιχμή τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, αλλά και την υιοθέτηση της θέση του ΠΑΣΟΚ για αποσύνδεση της κινητικότητας των Δημόσιων Υπαλλήλων από τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.

By