Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Οι πιέσεις της τρόικας και η απειλή για εκλογές

 Στην πίεση της τρόικας, η κυβέρνηση απαντά με την απειλή εκλογών σε περίπτωση λήψης νέων μέτρων

metra krisi ellada sinthimata
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Το ασφυκτικό πρέσινγκ από την τρόικα συνεχίζεται, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει νέα μέτρα και υπουργούς να απειλούν με εκλογές και να προειδοποιούν ότι η Βουλή δεν θα ψήφιζε νέες δυσάρεστες αποφάσεις.

Το μήνυμα κατά της λήψης νέων οριζόντιων μέτρων επέδωσε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Όχι μόνο οι βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά και οι υπουργοί δηλώνουν άλλωστε πως δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει στη Βουλή ένα νέο σκληρό πακέτο αυτή τη στιγμή. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση απειλεί εμμέσως την τρόικα με πολιτική κρίση και αστάθεια, που θα οδηγούσε σε εκλογές με… απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Μετά τη δήλωση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη χθες ότι σε περίπτωση που ζητηθούν νέα οριζόντια μέτρα, τότε θα πρέπει να αποφασίσει ο λαός με εκλογές, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Mega, διεμήνυσε προς την τρόικα ότι ακόμη και εάν η κυβέρνηση εισηγούνταν τη λήψη νέων μέτρων η Βουλή δεν θα την ψήφιζε.

«Η ελληνική κοινωνία εχει φτάσει στα απόλυτα όρια των αντοχών της», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει αυτή τη φορά όπλα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος με τεράστιες θυσίες από την ελληνική κοινωνία.

«Αυτό το οποίο θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι και οι πιστωτές μας είναι ότι έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια από μια κυβέρνηση η οποία έχει δείξει δείγματα σοβαρότητας αλλά και διάθεση για πραγματικές μεταρρυθμιστικές αλλαγές. Πράγμα το οποίο μπορεί να μην συνέβαινε πάντα στο παρελθόν» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Νομίζω ότι θα αντιληφθούν όλοι ότι εδώ πέρα που έχουμε φθάσει πρόσθετα μέτρα, ας το πούμε φορολογικού χαρακτήρα ή οριζόντιες μειώσεις, είναι απλό, μην χάνεστε, δεν θα ψηφιστούν από την Βουλή. Και να τα εισηγείτο η κυβέρνηση, η Βουλή δεν θα τα ψήφιζε», πρόσθεσε.

Το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, καθώς και για το δημόσιο χρέος προβληματίζει την κυβέρνηση εξίσου με τη λήψη νέων μέτρων. Για το τελευταίο, οι όποιες αποφάσεις για την ελάφρυνσή του, τοποθετούνται χρονικά για τον Απρίλιο 2014, μετά την επικύρωση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό 2013. Ο φόβος του κυβερνητικού επιτελείου είναι η απόφαση να καθυστερήσει και να παραπεμφθεί για μετά τις ευρωεκλογές του Μαϊου, κάτι που θα περιέπλεκε τους σχεδιασμούς για διπλές κάλπες. Το ενδεχόμενο νέου μνημονίου τρομάζει επίσης το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θα ακύρωνε τη ρητορική του πρωθυπουργού και θα προκαλούσε νέο γύρο αντιδράσεων από τους βουλευτές, που ήδη βρίσκονται με το όπλο παρά πόδας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By