Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι πιο ανατριχιαστικές πόλεις-φαντάσματα

Μπορεί στο παρελθόν να είχαν κάποια αίγλη, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου οι άλλοτε ακμάζουσες πόλεις μετατράπηκαν σε ερειπωμένα τοπία σα να μην έζησε ποτέ άνθρωπος σε αυτές.

Το newsbeast συνέλεξε τις πιο γνωστές «πόλεις – φαντάσματα» του κόσμου καταγράφοντας πως οι πάλαι ποτέ διάσημοι προορισμοί κατάντησαν στοιχειωμένοι κι έρημοι.

Novi Cidade de Kilamba, κοντά στη Luanda της Ανγκόλας

Είχε σχεδιαστεί για 500.000 κατοίκους και χτίστηκε από την κρατική εταιρεία China International Trustand Investment Corporation πριν από μερικά χρόνια. Αποτελείται από 750 πολύχρωμες, οκταόροφες πολυκατοικίες, πολλά σχολεία, εμπορικά κέντρα, αίθουσες κινηματογράφου, ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων και πάνω από 100 καταστήματα. Μέχρι τον Ιούλιο του 2012 είχαν πουληθεί μόλις 220 διαμερίσματα.

Kolmanskop ή Kolmanskuppe, Ναμίμπια

Χτίστηκε το 1908 όταν η Ναμίμπια αποτελούσε διάσημο προορισμό των «κυνηγών διαμαντιών». Διέθετε καζίνο, νοσοκομείο και ένα σχολείο όμως εγκαταλείφθηκε μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν έπεσαν οι πωλήσεις διαμαντιών.

Oradour-sur-Glane, Γαλλία

Το χωριό καταστράφηκε το 1944, όταν οι 624 κάτοικοί του, συμπεριλαμβανομένων 205 παιδιών και 247 γυναικών σφαγιάστηκαν από τους Waffen-SS, στις 10 Ιουνίου του 1944. Επέζησε μόνο μία γυναίκα, η 47χρονη Marguerite Rouffanche. Το μέρος μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο και μνημείο ηρώων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Kayaköy, νοτιοδυτική Τουρκία

Αυτό το χωριό χτίστηκε στη θέση της αρχαίας πόλης Carmylessus στ μέσα του 18ου αιώνα. Ο πληθυσμός του ήταν σχεδόν αποκλειστικά ελληνορθόδοξος, αλλά εγκαταλείφθηκε το 1923 μετά την ανταλλαγή πληθυσμών. Από τότε είναι μουσειακός χώρος. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών έχει ελληνικά στοιχεία, ενώ διαθέτει και δύο χριστιανικές εκκλησίες.

Döllersheim, Αυστρία

Αυτό το 900 ετών χωριό και άλλα διπλανά σε αυτό εκκενώθηκε το 1938, προκειμένου να γίνουν χώρος εκπαίδευσης των στρατιωτών της Βέρμαχτ. Η εντολή δόθηκε από τον ίδιο το Χίτλερ, παρότι η γιαγιά του πατέρα του Μαρία είχε θαφτεί εκεί.

Sanzhi Pod City ή αλλιώς «Ερείπια του μέλλοντος», Ταϊβάν

Εγκαταλείφθηκε το 1980 λόγω απωλειών σε επενδύσεις και μετατράπηκε στην πιο «στοιχειωμένη» πόλη του κόσμου. Τα διαστημικής αρχιτεκτονικής σπίτια κατεδαφίστηκαν το 2008-2010.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By