Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι πολιτείες των ΗΠΑ με φόντο την…Ανταρκτική

Το πολικό κλίμα καιρού έχει στοιχίσει την ζωή δεκάδων ανθρώπων από την αρχή του έτους στις ΗΠΑ, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρο το δίκτυο μεταφορών

pagetos hpa_10

Ένα κύμα πολικού ψύχους προκάλεσε σπάνιες χιονοπτώσεις, παγετό αλλά και χιονόνερο στις νοτιοανατολικές και βορειοδυτικές πολιτείες της Αμερικής. Η θερμοκρασία έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα κατά τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία στους δρόμους, το κλείσιμο πολλών σχολείων, αλλά και τον κατ’οίκον περιορισμό των πολιτών.

Ο καιρός πιο αναλυτικά στις μεγαλύτερες πολιτείες

Τέσσερις πολιτείες στα νοτιοανατολικά της χώρας, η Λουϊζιάνα, η Αλαμπάμα, το Μισισίπι και η Τζόρτζιακηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN. Οι αρχές καλούν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς ούτε οι ιδιώτες ούτε οι δημόσιες υπηρεσίες ήταν επαρκώς προετοιμασμένοι για την ασυνήθιστη κακοκαιρία,τα σχολεία έκλεισαν, ενώ υπάρχει και κίνδυνος για διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω του παγετού. Στο Χιούστον του Τέξας οι δημόσιες υπηρεσίες και τα κτίρια έκλεισαν.
Στο Σικάγο η θερμοκρασία έχει πέσει μέχρι και 16 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν με παγωμένους ανέμους έως -34 βαθμών Κελσίου.

Στο Ουισκόνσιν και τη Μινεσότα οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να μην κυκλοφορούν στους δρόμους. Στη Νέα Υόρκη η θερμοκρασία φτάνει τις βραδινές ώρες ακόμη και τους -18 βαθμούς Κελσίου. Στο «Σέντραλ Πάρκ» έπεσαν ως και 15 εκατοστά χιονιού, ενώ στην «Time Square» οι τουρίστες έπαιξαν χιονοπόλεμο στους -10 βαθμούς.

«Πάγωμα» σε όλες τις μετακινήσεις από και προς τις ΗΠΑ

Λόγω των καιρικών συνθηκών και η έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ανέστειλε τις δραστηριότητές της τουλάχιστον για μια μέρα. Περίπου 3.300 πτήσεις ακυρώθηκαν από το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ τα σχολεία σε πολλές πολιτείες έμειναν κλειστά.

«Σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους, οι θερμοκρασίες είναι επικίνδυνα χαμηλές και φτάνουν ως και τους μείον 60 βαθμούς Φαρενάιτ (-51 βαθμοί Κελσίου)», αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία.

Οι ισχυρές χιονοπτώσεις και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που φτάνουν σε πολικά επίπεδα έχουν σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες από την αρχή του νέου έτους και έχουν προκαλέσει διακοπή των αεροπορικών συγκοινωνιών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By