Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Τώρα μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας

Κατατέθηκαν σε σύσκεψη με τους Στουρνάρα – Βρούτση για να ενταχθούν στο νομοσχέδιο – σκούπα

anergia2Προσλήψεις ορισμένου χρόνου σε δήμους και περιφέρειες για κοινωφελείς σκοπούς,  μείωση εργοδοτικών εισφορών επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης των ανέργων είναι οι βασικοί άξονες των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για άμεσα μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας, το οποία παραδόθηκαν στην κυβέρνηση προκειμένου να ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας.

Το θέμα τέθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ (Π. Κουκουλόπουλο, Γ. Κουτρουμάνη και Φ.Σαχινίδη) και των υπουργών Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρα – Εργασίας Γιάννης Βρούτση.

Αναλυτικά το ΠΑΣΟΚ προτείνει τα εξής:

  • H προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας σε εκτέλεση Ειδικού Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την ενίσχυση ανέργων, ιδιαίτερα από μειονεκτούσες ομάδες όπως οι οικογένειες χωρίς εργαζόμενους και οι νέοι.
  • H δυνατότητα υπαγωγής ορισμένων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας σε ρύθμιση, βάσει της οποίας οι επιχειρήσεις αυτές θα καταβάλλουν μειωμένες κατά 10% εργοδοτικές εισφορές.
  • Bελτίωση των προϋποθέσεων για την ασφαλιστική κάλυψη ανέργων προκειμένου να εξασφαλίσουν υγειονομική περίθαλψη. Μειώνονται οι ημέρες ασφάλισης από 600 που προβλέπεται σήμερα σε 300 και αύξηση 100 ανά έτος μετά τη συμπλήρωση του 30ου έτους της ηλικίας, για ασφαλιστική κάλυψη ανέργων που έχουν ασφαλιστεί σε ταμεία μισθωτών.
  • Bελτίωση των προϋποθέσεων για ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη, ελευθέρων επαγγελματιών που διέκοψαν την δραστηριότητα και την ασφάλιση τους στον ΟΑΕΕ. Μειώνεται ο χρόνος ασφάλισης από τις 600 στις 300 μέρες για άτομα που έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους. Παράλληλα μειώνονται από 120 σε 100 οι ημέρες ασφάλισης ανά έτος για κάθε έτος μετά το 30ο , έτσι ώστε να καλυφθούν με ευκολότερες προϋποθέσεις τα άτομα που παραμένουν ανασφάλιστοι.
By