Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι σεισμολόγοι για τη διπλή σεισμική δόνηση στη Χαλκίδα

Το επίκεντρο των σεισμών δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης

seismos2

Επιφυλακτικοί ως προς το αν οι δύο δονήσεις που σημειώθηκαν κοντά στη Χαλκίδα ήταν οι κύριοι σεισμοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι, σημειώνοντας πάντως ότι η σεισμική ακολουθία με τους αρκετούς μικρούς μετασεισμούς, αποτελεί σημάδι εκτόνωσης της σεισμικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι δύο σεισμοί ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εκδηλώθηκαν με χρονική απόκλιση μόλις τεσσάρων λεπτών: στη 01:05 ο πρώτος και στη 01:09 ο δεύτερος.

Η διπλή δόνηση αναστάτωσε την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας, της Αθήνας, της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, ενώ έγινε αισθητή ακόμη και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν μέχρι στιγμής αναφορές για θύματα ή ζημιές.

Με δηλώσεις του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει σεισμός μεγαλύτερου μεγέθους στην περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει γιατί η περιοχή που έδωσε τις δύο δονήσεις τα ξημερώματα είναι μεγάλης σεισμικότητας, σημείωσε.

Ο κ. Τσελέντης διευκρίνισε επίσης ότι το επίκεντρο των σεισμών δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, αλλά είναι πολύ κοντά σ” αυτό.

Αλλά και καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενεργοποίησης του γνωστού ρήγματος της Αταλάντης. «Το ρήγμα της Αταλάντης δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει ένα μεγάλο σεισμό αυτό το χρονικό διάστημα. Υπάρχουν όμως άλλα μικρότερα ρήγματα στην περιοχή που ενεργοποιήθηκαν και έδωσαν τους σημερινούς σεισμούς», ανέφερε.

Πρόσθεσε επίσης πως το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε, όπως είπε, με αρκετούς μετασεισμούς, σημαίνει πως «αποφορτίζεται η κατάσταση».

Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό, διατύπωσε με τη σειρά του ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ιστιτούτου, Γιώργος Δρακάτος.

Ο ίδιος ανέφερε πως είναι νωρίς για να ειπωθεί με σιγουριά εάν οι δύο σεισμικές δονήσεις ήταν οι κύριοι σεισμοί. «Μέσα σε πέντε και έξι ώρες δεν έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα ακόμη για να μιλήσουμε με βεβαιότητα. Μιλάμε με εκτιμήσεις παρακολουθώντας την εξέλιξη της δραστηριότητας», εξήγησε.

Σημείωσε ακόμη ότι μετά τις διπλές δονήσεις ακολούθησαν δεκάδες μικρότερες, ενώ από αυτές, περίπου 10 με 12 ήταν μεταξύ 3 και 3,9 βαθμών. Εξήγησε τέλος ότι οι δύο σεισμοί έγιναν αισθητοί σε πολλές περιοχές γιατί ηταν επιφανειακοί και προέρχονταν από μία περιοχή σε κεντρικό σημείο της χώρας.

By