Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι συντηρητικοί της Μέρκελ επικράτησαν στην Σαξονία

Kαταγράφηκε η είσοδος του αντιευρωπαϊκού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία σε κρατιδιακή Βουλή

germania

Οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ διατήρησαν με ευκολία τον έλεγχο της Σαξονίας (ανατολική Γερμανία) στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, στις οποίες όμως καταγράφηκε για πρώτη φορά η είσοδος του αντιευρωπαϊκού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (Alternative für Deutschland, AfD) σε κρατιδιακή Βουλή.

Σύμφωνα με τα πρώτα μερικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) συγκέντρωσε το 39,5% των ψήφων και η AfD το 9,6%.

«Είναι ένα αποτέλεσμα σούπερ», δήλωσε ο Μπερντ Λούκε, καθηγητής των οικονομικών που ίδρυσε την AfD την άνοιξη του 2013. «Είναι καιρός για ένα νέο κόμμα στη Γερμανία», συμπλήρωσε.

Αν και οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να κυβερνούν στο κρατίδιο, όπως συμβαίνει αδιαλείπτως από την επανένωση της Γερμανίας το 1990, θα πρέπει να αναζητήσουν έναν νέο κυβερνητικό εταίρο αφού ο μέχρι τώρα εταίρος τους, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) δεν φθάνουν το όριο του 5% των ψήφων που απαιτείται για να εκλέξουν βουλευτές στο τοπικό κοινοβούλιο αλλά περιορίζονται στο 4,3%.

Το ριζοσπαστικό κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα στη Σαξονία με 18,6% των ψήφων, ενώ το ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD, 12,5%), οι οποίοι αναμένεται να είναι η ήσσων κυβερνητικός εταίρος της CDU, όπως συμβαίνει και στο Βερολίνο, στο ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν το 5,3%. Δεν είναι σαφές εάν θα καταφέρει να εκλέξει βουλευτές στην τοπική βουλή το κόμμα της ακροδεξιάς, το NPD. Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα το φέρουν να συγκεντρώνει λίγο πάνω από 5%.

Η εκλογική αναμέτρηση στο κρατίδιο, που ανήκε άλλοτε στη ΓΛΔ, ήταν η πρώτη μετά τον θρίαμβο της Μέρκελ στις εθνικές βουλευτικές εκλογές, όταν αναδείχθηκε εκ νέου καγκελάριος για τρίτη τετραετή θητεία.

Το αποτέλεσμα για την AfD, που ιδρύθηκε την άνοιξη του 2013 για να εκφράσει όσους αντιτίθενται στη διάσωση του ευρώ, ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

By