Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Οι Ταλιμπάν απειλούν με εκδίκηση για το Γκουαντάναμο

Να εκδικηθούν τις αμερικανικές δυνάμεις στη χώρα απείλησαν σήμερα οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν για την πρόσφατη κακοποίηση, όπως τη χαρακτήρισαν,  κρατουμένων στη φυλακή του Γκουαντάναμο.

guantanamo protest«Οι μουτζαχεντίν (μαχητές) υπόσχονται να πάρουν εκδίκηση για τους κρατούμενους θύματα κακοποίησης βάζοντας ως στόχο του αμερικανούς εισβολείς στο Αφγανιστάν με όλη την δύναμη που διαθέτουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να καταδικάσουν «αυτές τις δειλές πράξεις της Αμερικής και να πάρουν θέση εναντίον τους σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές αρχές», πρόσθεσε.

Πενήντα δύο από τους 166 κρατούμενους στο Γκουαντάναμο πραγματοποιούν απεργία πείνας, ορισμένοι από αυτούς από τις 6 Φεβρουαρίου. Η απεργία ξεκίνησε όταν φύλακες κατάσχεσαν προσωπικά αντικείμενα των κρατουμένων και εξέτασαν αντίτυπα του Κορανίου, με τρόπο που οι φυλακισμένοι εξέλαβαν ως «θρησκευτική βεβήλωση».

Σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, περίπου εκατό κρατούμενοι καταγγέλουν ότι εδώ και 11 χρόνια παραμένουν φυλακισμένοι χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή χωρίς να έχουν δικαστεί.

Τρεις από τους 15 κρατούμενους που σιτίζονται υποχρεωτικά νοσηλεύονται, αλλά η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

Ανεξάρτητη έκθεση της οργάνωσης Constitution Project, καταδικάζει την υποχρεωτική σίτιση την οποία χαρακτηρίζει άλλη μία μορφή κακομεταχείρισης.

Το Σάββατο περίπου 60 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε ξεχωριστά κελιά, μετά την επέμβαση των φρουρών που θέλησαν να καταστείλουν εξέγερσή τους, αφορμή της οποίας στάθηκε πρωινή έφοδος των φυλάκων επειδή οι κρατούμενοι είχαν καλύψει τις κάμερες ασφαλείας και τα παράθυρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον επ’ αόριστον περιορισμό τους και τις συνθήκες κράτησής τους στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κούβα.

Οι κρατούμενοι αντέδρασαν όταν οι φύλακες προσπάθησαν να τους απομονώσουν σε ατομικά κελιά. Για να τους περιορίσουν οι φύλακες χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες, χωρίς να προκληθούν σοβαροί τραυματισμοί.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By