Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι τζιχαντιστές κατευθύνονται στη Βαγδάτη

Η προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) ανάγκασε μισό εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους

irak tzixantistes

Οι σουνίτες τζιχαντιστές αντάρτες έθεσαν χθες υπό τον έλεγχό τους μια νέα πόλη στο Ιράκ και κατευθύνονται στην Βαγδάτη, σε μια αστραπιαία επιχείρηση, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα και η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών.

Η προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) απέναντι στις αποδιοργανωμένες κυβερνητικές δυνάμεις και μια ανίσχυρη σιιτική κυβέρνηση, ανάγκασε μισό εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο εκπρόσωπος του ΙΚΙΛ Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι κάλεσε τους αντάρτες να «προελάσουν στη Βαγδάτη» και επέκρινε τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι για «ανικανότητα», σε χθεσινό ηχητικό του μήνυμα το οποίο μεταφράστηκε από το αμερικανικό δίκτυο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.

«Συνεχίστε να επεκτείνεστε. Η μάχη δεν μαίνεται ακόμη αλλά θα μαίνεται στη Βαγδάτη και την Κερμπάλα. Να είστε έτοιμοι. Προελάστε στη Βαγδάτη», τόνισε.

Από την Τρίτη, οι ισλαμιστές μαχητές, τους οποίους η Αλ Κάιντα έχει αποκηρύξει χαρακτηρίζοντάς τους υπερβολικά ριζοσπάστες, κατέλαβαν στο βορρά τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μοσούλη, την επαρχία της Νινευί και, τομείς στις γειτονικές επαρχίες Κιρκούκ και Σαλαχεντίν, με σουνιτικό πληθυσμό. Χθες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Τικρίτ, 160 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης και κατευθύνονται στην πρωτεύουσα. Επίσης προσπάθησαν, μάταια, να καταλάβουν τη Σαμάρα, περί τα 100 χλμ. από τη Βαγδάτη.

Παράλληλα το ΙΚΙΛ κρατεί ομήρους 49 Τούρκους στο τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη, μεταξύ τους ο πρόξενος και μέλη των ειδικών δυνάμεων καθώς και 31 οδηγούς τουρκικών φορτηγών στην επαρχία αυτή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών απόψε στις 18.30΄ώρα Ελλάδος για να εξετάσει την κατάσταση. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ Νικολάι Μλαντένοφ θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να δείξει την αλληλεγγύη της στο Ιράκ. Ζήτησε επίσης την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των τούρκων πολιτών που κρατούνται όμηροι στο προξενείο της Μοσούλης.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ ότι θα υποστούν «τα σοβαρότερα αντίποινα» αν κάνουν το παραμικρό κακό στους ομήρους.

Το σιιτικό Ιράν αλλά και οι ΗΠΑ εξέφρασαν υποστήριξη στην κυβέρνηση του Νούρι αλ-Μάλικι που αντιμετωπίζει «την τρομοκρατία».

«Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την ιρακινή ηγεσία την ώρα που καταβάλλει προσπάθειες για την απαραίτητη εθνική ενότητα ώστε να κερδίσει τη μάχη κατά του ΙΚΙΛ», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

 

 

By