Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι τζιχαντιστές προελαύνουν προς τη Βαγδάτη

«Πάνω από 1.000 Ιρακινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέσα σε δύο ημέρες»

islamiko kratos

Mετά την παραδοχή του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, πως οι ΗΠΑ υποτίμησαν την απειλή του Ισλαμικού Κράτους, πληροφορίες κυκλοφόρησαν για επικείμενη επίθεση των τζιχαντιστών στη Βαγδάτη, οι οποίοι φέρονται να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την ιρακινή πρωτεύουσα.

Όπως είχε αναφέρει το δίκτυο BBC οι εξτρεμιστές είχαν φτάσει σε απόσταση μόλις 10 χλμ από την πόλη, ενώ το Ίδρυμα για την Αρωγή και τη Συμφιλίωση στη Μέση Ανατολή επισήμανε πως οι τζιχαντιστές βρίσκονται μόλις 2 χλμ από την πρωτεύουσα του Ιράκ.

«Έλεγαν ότι δε συμβεί ποτέ, αλλά τώρα έχει σχεδόν συμβεί. Ο Ομπάμα λέει ότι υπερεκτίμησε τη δυνατότητα του ιρακινού στρατού», δήλωσε εκπρόσωπος του ιδρύματος.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC τελικά οι ιρακινές δυνάμεις κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν ομάδα τζιχαντιστών σε απόσταση 40 χλμ από την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του τοπικού επικεφαλής της αστυνομίας στο γαλλικό πρακτορείο, οι ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν επίθεση του ΙΚ στην περιοχή Αμριγιάτ αλ-Φαλούτζα.

«Μας επιτέθηκαν από δύο πλευρές. Η μάχη διήρκησε πέντε ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών, προσθέτοντας πως στον αγώνα κατά των εξτρεμιστών συμμετείχαν στρατιώτες, αστυνομικοί και σουνίτες, ενώ πραγματοποιήθηκαν και αεροπορικές επιδρομές από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 15 μέλη του ΙΚ.

Μάλιστα, ένας από τους νεκρούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φέρεται να είναι και ο επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της τοπικής οργάνωσης στην Φαλούτζα, Μουλά Γιασέμ Μοχάμεντ Χαμάντ.

Παρόλα αυτά, η επίθεση που εξαπέλυσαν οι ιρακινές δυνάμεις δεν κατέστη αρκετή για να οδηγήσει τους τζιχαντιστές στην οπισθοχώρηση, σύμφωνα με τον εφημέριο της αγγλικανικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στη Βαγδάτη, Αντριου Γουάιτ.

«Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται στις πύλες της Βαγδάτης. Πάνω από 1.000 Ιρακινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέσα σε δύο ημέρες. Οι επιδρομές του στρατού δεν ωφελούν. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσευχηθείτε», δήλωσε ο ιερέας, σύμφωνα με το BBC.

Όλα αυτά τη στιγμή που δριμεία είναι η κριτική στον ιρακινό στρατό, ο οποίος απέτυχε να περιορίσει τη δράση του ΙΚ στα βόρεια της χώρας, με αποτέλεσμα να κερδίζουν έδαφος και να σκορπίσουν το θάνατο σε τουλάχιστον 300 Ιρακινούς στρατιώτες στην περιοχή Σακλαγουίγια, 70 χλμ από την Βαγδάτη.

Μάλιστα, έπειτα από το χτύπημα που έπληξε τον στρατό, αξιωματούχος δήλωσε στο Al Jazeera πως τα άψυχα σώματα των στρατιωτών βρίσκονταν διάσπαρτα στην περιοχή μαζί με κατεστραμμένα οχήματα του στρατού.

«Δε μπορούσαμε να μεταφέρουμε τις σορούς, καθώς προτεραιότητά μας ήταν να περιθάλψουμε τους τραυματίες», πρόσθεσε ο αξιωματούχος και χαρακτήρισε «καταστροφή» αυτό που συνέβη.

Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες για ένωση δυνάμεων ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, αλ-Νούσρα, το οποίο μάχεται κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο ομάδες μάχονταν η μία ενάντια στην άλλη, τώρα όλα δείχνουν πως σχηματίζουν μία ιδιότυπη συμμαχία ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις του συνασπισμού των ΗΠΑ και των εταίρων τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος της αλ-Νούσρα, Αμπού Φιράς αλ-Σούρι απείλησε τις χώρες που μετέχουν στον συνασπισμό δηλώνοντας πως τα κράτη αυτά διαπράττουν φοβερά εγκλήματα και πρόκειται να μπουν στη λίστα των στόχων των τζιχαντιστών, καθώς «δεν πρόκειται για έναν πόλεμο κατά της οργάνωσης, αλλά για έναν πόλεμο κατά του Ισλάμ».

By