Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οι υδρογονάνθρακες θα σώσουν τα Ταμεία

Αισιοδοξία Μανιάτη για την ενεργειακή προοπτική της Ελλάδας

maniatis yiannisΤο γεγονός ότι η Ελλάδα πολύ σύντομα θα καταστεί ενεργειακός κόμβος επεσήμανε  ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κατά την επίσκεψή του στα Χανιά.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και στα οφέλη που θα προκύψουν.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «μέσα στον Σεπτέμβριο το αργότερο αρχές Οκτωβρίου θα κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων για επικύρωση τρεις συμβάσεις με τους αναδόχους σε Πατραϊκό, Κατάκωλο και Ιωάννινα».

Με απόφαση της Βουλής, όλα τα έσοδα από τις έρευνες υδρογονανθράκων – ως χρήματα του ελληνικού λαού – δεν θα πάνε γενικά στον κρατικό προϋπολογισμό, και αυτό που φοβούνται πολλοί, στους δανειστές, αλλά θα δημιουργηθεί ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης γενεών, ένας κουμπαράς δηλαδή όπου θα καταλήγουν όλα τα έσοδα, τόνισε.

Στόχος, όπως είπε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο θα είναι με αυτά τα χρήματα να γίνεται η χρηματοδότηση και στήριξη της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και ένα μικρότερο μέρος του θα στηρίζει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές έρευνες και όλα τα ερευνητικά προγράμματα που κάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και έλληνες επιστήμονες σε ζητήματα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας.

By