Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι ψίθυροι στα στέκια της αγοράς: Ο θεός συγχωρεί, η αγορά ποτέ…

 Ο,τι συζητείται σε διαδρόμους, χρηματιστηριακές για Eurobank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο,  Intralot και άλλα… χαρτιά

Του Αντώνη Τάντουλου

yithiroi1Ιούνιος 2013 Πάνορμος Μυκόνου: To τριαντάμετρο Ferretti είχε δέσει από νωρίς στα ανοιχτά . Οι επιβάτες πέρναγαν ανέμελα την ώρα τους κάνοντας μπάνιο κουβεντιάζοντας παράλληλα για τι άλλο παρά από το μέγα θέμα της εποχής, το «που θα πάμε το βράδυ». Ωστόσο ο ιδιοκτήτης και οικοδεσπότης ήταν αρκετά νευρικός, σαν κάτι να ετοίμαζε. Κατά τις 4:00 το μεσημέρι πάντως ο γρίφος λύθηκε σε ένα βαθμό και η παρέα κατάλαβε επιτέλους προ τι τόση εγρήγορση. Μίλησε λίγο στο κινητό του στα Γαλλικά όσοι ήταν κάπως πιο κοντά έπιασαν μερικές λέξεις όπως «National Bank…» και αυτό ήταν όλο.

Αργότερα βέβαια το μυστικό αποκαλύφθηκε. Η εντολή αγοράς που ταξίδεψε από τον Πάνορμο στην Γενεύη αφορούσε 5 εκατ. μετοχές της Εθνικής με τιμή κάπου στα 4,5 ευρώ. Το σκεπτικό του παίκτη ήταν απλό: Μετά από δυο ημέρες ξεκινούσε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της κορυφαίας Ελληνικής Τράπεζας και οι πάντες ήταν βέβαιοι πως η τιμή της μετοχής θα βρισκόταν τουλάχιστον στα 6 ευρώ. Πως αλλιώς θα πείθονταν οι επενδυτές να συμμετέχουν καταβάλλοντας 4,29 ευρώ για την κάθε μια νέα μετοχή.

Κάθισε και υπολόγισε… 5 εκατ. κομμάτια με κέρδος 1,5 ευρώ ανά μετοχή και να το καινούριο σκάφος, σαν να το έβλεπε μπροστά του να φιγουράρει και να κοντράρει έτσι κάτι παιδαρέλια που του κουνιούνται αγοράζοντας κάθε χρόνο καινούριο πλεούμενο.


Ιούλιος 2013: Το τηλέφωνο χτύπησε, στην άλλη άκρη της γραμμής η φωνή μιλούσε πάλι Γαλλικά, η ζημία από το ποντάρισμα στην Εθνική είχε φτάσει τα 10 εκατ. ευρώ και ο παίκτης θα έπρεπε να αποφασίσει αν θα πρέπει να πουλήσει ή να καλύψει την τρύπα με φρέσκα κεφάλαια. Δύσκολη η απόφαση αν και μάλλον το καινούριο σκάφος θα περιμένει λίγο ακόμα.


Γιατί θα πέσει η μετοχή της Eurobank

Σε αγαπημένο χαρτί των παικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει αναδειχτεί η μετοχή της Eurobank μια και συγκεντρώνει μια σειρά από χαρακτηριστικά που αποτεθούν «βούτυρο στο ψωμί» των επαγγελματιών κερδοσκόπων.

Το πρώτο χαρακτηριστικέ ήταν η χαμηλή διασπορά των μετοχών, ή αλλιώς η πολύ χαμηλός αριθμός μετοχών που βρίσκονται σε ελεύθερη διαπραγμάτευση. Το δεύτερο ήταν πιο παρασκηνιακό και είχε να κάνει με την μάχη που δόθηκε σε επίπεδο διοίκησης, αλλά αυτή είναι μεγάλη κουβέντα που κάποια στιγμή βέβαια πρέπει να γίνει.

Οι καιροί όμως αλλάζουν και ειδικά στις αγορές οι αλλαγές γίνονται ταχύτατα. Οσονούπω λοιπόν πρόκειται να τεθούν προς διαπραγμάτευση καμιά διακοσαριά εκατομμύρια νέες μετοχές της Eurobank που θα προκύψουν από την ανταλλαγή ομολόγων που είχε εκδώσει στο παρελθόν η τράπεζα.

Και οι παλιοί χρηματιστές λένε «οι τιμές ανεβαίνουν με λεφτά και πέφτουν με χαρτιά…».


Τι «λέει» το ταμπλό για την Intralot

Εντονότατες ρευστοποιήσεις δέχτηκε η μετοχή της Intralot με την αγορά καταρχήν να πιστεύει πως κάποιοι πουλάνε λόγο της εμπλοκής στο deal του ΟΠΑΠ. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι ή για να ακριβολογούμε δεν φταίει μόνο ο ΟΠΑΠ για την εικόνα της μετοχής.

Μπορεί δε η είδηση να πέρασε στα ψηλά για το ότι η Intralot δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα 300 εκατ. ευρώ που ζητούσε από τους επενδυτές εκδίδοντας ομολογιακό δάνειο. Πράγμα που σημαίνει πως η εταιρεία εξακολουθεί να ψάχνει 300 εκατ. ευρώ και βρίσκεται μπροστά σε «πρόβλημα ρευστότητας» όπως πολύ κομψά επεσήμανε και η Moody’s. Και πρέπει να «γυρίσει» και ένα προηγούμενο ομολογιακό της τάξεως των 140 εκατ. ευρώ.

Ο προβληματισμός βέβαια βρίσκεται στο γεγονός ότι άλλες Ελληνικές εταιρείες όπως τα ΕΛΠΕ δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να καλύψουν και με το παραπάνω ομολογιακά δάνεια και μεγαλύτερου ύψους. Γιατί λοιπόν οι επενδυτές γύρισαν την πλάτη στην Intralot; Τι τους τρόμαξε και κυρίως ξέρουν (ή βλέπουν) κάτι παραπάνω…


Ταχ. Ταμιευτήριο: Έρχεται και Σαββατοκύριακο…

Την θυμάστε την ατάκα «η υποτίμηση γίνεται Σαββατοκύριακο»; Δεν βρίσκει πλέον εφαρμογή μια και το ευρώ ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (που λέει ο λόγος…), εξακολουθεί όμως να ισχύει ως τακτική αιφνιδιασμού των αγορών από τις κυβερνήσεις. Κατά τα άλλα πολύ κουβέντα γίνεται τις τελευταίες ώρες για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By