Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι 10 «εντολές» του Γιούνκερ για την Ε.Ε.

Οι δέκα βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν

komision

Τις δέκα βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαριθμεί ο πρόεδρος της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την ιταλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε, όπου προτείνει τον καλύτερο συντονισμό του προγράμματος εργασίας των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν εκτιμλα ότι η στενότερη συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε μπορεί να στείλει ισχυρό μήνυμα στην εποχή που η κρίση εξακολουθεί να ταλανίζει την Ευρώπη και η ανεργία παραμένει «απαράδεκτα υψηλή», ενώ οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή «καλούν για μια ισχυρή απάντηση».

Στην επιστολή του, που δημοσιοποίησε η διαδικτυακή πύλη EurActiv.com, ο Γιούνκερ παραθέτει τον κατάλογο των δέκα προτεραιοτήτων, ως εξής:

1. Μια νέα ώθηση για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και νέο πακέτο επενδύσεων. Ανασκόπηση της στρατηγικής Ευρώπη 2020.

2. Ενιαία ψηφιακή ενιαία αγορά, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της αγοράς τηλεπικοινωνιών και πρόταση για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος πνευματικών δικαιωμάτων.

3. Ενεργειακή Ένωση με μια μακρόπνοη πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και εφαρμογή του πακέτου 2030 για την ενέργεια που συμφωνήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Προετοιμασία του ρόλου της ΕΕ για τη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το 2015. Δράσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

4. Μια πιο ενισχυμένη και δίκαιη εσωτερική αγορά με ενίσχυση της βιομηχανίας. Εφαρμογή νέων κανόνων τραπεζικής εποπτείας και εξυγίανσης των τραπεζών. Προτάσεις για τη διαχείριση και εξυγίανση άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκτός των τραπεζών. Εργασίες προς μια μελλοντική Ένωση Κεφαλαιαγορών. Στοχοθετημένη αναθεώρηση της οδηγίας για τις αποσπάσεις εργαζομένων και την προώθηση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού. Εργασίες σχετικά με ένα οριστικό καθεστώς ΦΠΑ. Μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής.

5. Ολοκληρωμένη και πιο δίκαιη Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Προτάσεις για την εμβάθυνση της ΟΝΕ και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, μετά από επανεξέταση των «two-pack» και «six-pack».

6. Μια λογική και ισορροπημένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

7. Χώρος δικαιοσύνης και θεμελιωδών δικαιωμάτων με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Προσχώρηση της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Σύναψη συνολικής συμφωνίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ.

8. Νέα πολιτική για τη μετανάστευση. Εφαρμογή της κοινής πολιτικής ασύλου. Νέα πολιτική για τη νόμιμη μετανάστευση, αρχής γενομένης από την αναθεώρηση της οδηγίας για τη μπλε κάρτα. Στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας. Επιχειρησιακά μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού.

9. Ισχυρότερος ρόλος της ΕΕ στη διεθνή σκηνή. Ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας: Απολογισμός και πορεία προς τα εμπρός.

10. Ένωση για τη δημοκρατική αλλαγή. Αναθεώρηση της νομοθεσίας για την έγκριση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Διοργανική συμφωνία σχετικά με ένα υποχρεωτικό μητρώο διαφάνειας. Διοργανική συμφωνία για τη βελτίωση της νομοθεσίας.

By