Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οκτώ στους δέκα πλούσιους φοροδιαφεύγουν

«Στα 150 εκ. ευρώ εκτιμώνται οι διαφυγόντες φόροι»

forodiafygh622_181113

«Πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή αναδεικνύονται οι Έλληνες μεγαλοεισοδηματίες, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) που δημοσιεύονται στο newmoney.gr.

Ειδικότερα τα στοιχεία-σοκ αναφέρουν πως σε ελέγχους που διενεργήθηκαν σε 100 offshore βρέθηκε ότι μόνο οι 20 πλήρωναν τους φόρους τους για τα ακίνητα που διατηρούν στη χώρα μας, με τους διαφυγόντες φόρους να ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή 300.000 ευρώ και άνω κατά μέσο όρο για κάθε ελεγχόμενο. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός πως μόνο ένας στους πέντε πλουσίους που ελέγχονται, έχει κάνει ειλικρινή δήλωση και έχει φορολογηθεί για το σύνολο τωνειοδημάτων του.

Μάλιστα περισσότεροι από 1.200 καυτοί φάκελοι που αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής  βρίσκονται καθ’ οδόν προς το γραφείο της νέας Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, που αποκαλύπτουν ότι μόνο ένας στους πέντε πλουσίους που ελέγχονται έχει κάνει δήλωση με ειλικρίνεια και έχει φορολογηθεί για τα πλήρη εισοδήματά του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newmoney.gr στους τελευταίους μήνες το ΚΕΦΟΜΕΠ ολοκλήρωσε 500 έλεγχους φορολογουμένων μεγάλου πλούτου (έναντι μόλις 50 στα προηγούμενα δύο χρόνια). Τα στοιχεία που φτάνουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) δείχνουν ότι από τους ελέγχους που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν καθαρογραφούν το ποσοστό φοροδιαφυγής φτάνει στο ιλιγγιώδες 80%. Συγκεκριμένα:

  • 400 έλεγχοι αφορούσαν σε εμβάσματα προς το εξωτερικό. Ούτε οι 100 όμως δεν ήταν ειλικρινείς!
  • 100 έλεγχοι αφορούσαν σε offshore. Βρέθηκε ότι μόνο οι 20 πλήρωναν τους φόρους τους (15% επί της αντικειμενικής αξίας τους) για τα ακίνητα που διατηρούν στη χώρα μας.
  •  Οι διαφυγόντες φόροι που έχουν καταλογιστεί ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή 300.000 ευρώ και άνω κατά μέσο όρο για κάθε ελεγχόμενο. Τα 130 εκατ. ευρώ προέρχονται από ελέγχους για τα εμβάσματα που έφευγαν στο εξωτερικό και άλλα 25 εκατ. από φόρους ακινήτων που κρύβονταν στις offshore.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Πολιτικής Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τέλος Μαΐου είχαν ολοκληρωθεί 202 έλεγχοι, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΓΓΔΕ, τον Ιούνιο έκλεισαν άλλοι 200. Αυτοί οι έλεγχοι σε έχοντες και κατέχοντες είναι και οι μόνοι που αποδίδουν πραγματικά έσοδα στο Δημόσιο. Από τους πρώτους 202 ελέγχους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 19,4 εκατ. ευρώ (περίπου 100.000 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε ελεγχόμενο). Μέχρι τον Μάιο εισπράχθηκαν τα 13,6 εκατ. ευρώ (ή 67.326 ευρώ κατά μέσο όρο) από κατασχέσεις λογαριασμών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, ενώ 15 υποθέσεις στάλθηκαν στον εισαγγελέα.

 

By