Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οκτώ φορές πάνω οι φόροι ακινήτων σε 5 έτη!

Οι φόροι στην ακίνητη περιουσία από 526 εκατ. ευρώ το 2009 προβλέπεται να διαμορφωθούν εφέτος σε 2,78 δισ. ευρώ

fosphotos.com, Angeliki Panagiotou
fosphotos.com, Angeliki Panagiotou

Οι φόροι στην ακίνητη περιουσία έχουν υπερ-οκταπλασιαστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς ανέφερε πως οι φόροι στην ακίνητη περιουσία από 526 εκατ. ευρώ το 2009 προβλέπεται να διαμορφωθούν εφέτος σε 2,78 δισ. ευρώ και θα αυξηθούν περαιτέρω το 2014, σε επίπεδα πάνω από 3,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά η «εκτός πάσης λογικής» φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων υλοποιήθηκε σε περίοδο που η μισθωτική αγορά έχει καταρρεύσει, χιλιάδες ακίνητα παραμένουν ξενοίκιαστα, τα ενοίκια μειώνονται διαρκώς και οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν πρακτικά ανασταλεί.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ υπογράμμισε ότι οι εξοντωτικές φορολογικές επιβαρύνσεις που καθιερώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ως δήθεν «έκτακτη» επιβάρυνση των ιδιοκτητών, μονιμοποιούνται με το «εξαμβλωματικό» και αντισυνταγματικό σχέδιο νόμου για την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών για να τεθεί σε εφαρμογή από το 2014. Υπογράμμισε δε πως παρά όλα αυτά οι ιδιοκτήτες ακινήτων στερούνται της δυνατότητας να εκχωρήσουν μέρος της περιουσίας τους στο Δημόσιο προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο φυλακίσεως για χρέη προς το Δημόσιο.

Από την πλευρά του ο φορολογικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ δικηγόρος κ. Ευστάθιος Μπακάλης τοποθετούμενος στην εκδήλωση επεσήμανε ότι οι δυνατότητες δικαστικής προστασίας των ιδιοκτητών που αδυνατούν να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι περιορισμένες, για λόγους στους οποίους περιλαμβάνεται η αδυναμία αμφισβητήσεως των αντικειμενικών αξιών, το γεγονός ότι η δικάσιμος στα φορολογικά δικαστήρια προσδιορίζεται μετά από 5-7 χρόνια, χωρίς στο μεταξύ να αναστέλλεται η υποχρέωση πληρωμής των φόρων, κ.α..

Ο κ. Μπακάλης σημείωσε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι δεν νοείται φόρος κατοχής στην περιουσία χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, σε αντίθεση δε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By