Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ολάντ: Ευθύνη της Γαλλίας το ζήτημα της «δημοσιονομικής σοβαρότητας»

Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να χαλαρώνει σε σχέση με το στόχο της ανάπτυξης

345424_Francois-Hollande

Ευθύνη της Γαλλίας είναι το ζήτημα της «δημοσιονομικής σοβαρότητας» απάντησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εξέφρασε αμφιβολίες για τους στόχους που έχουν τεθεί στον γαλλικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, ανέφερε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να χαλαρώνει σε σχέση με το στόχο της ανάπτυξης.

«Δεν θα ακούσετε από εμένα την παραμικρή κριτική για το διακύβευμα της δημοσιονομικής σοβαρότητας» ανέφερε ο Ολάντ, στη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε στην Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ, την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στον Καναδά.

Νωρίτερα η Επιτροπή εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον το Παρίσι θα μπορέσει να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους του το 2015, προβλέποντας ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί το 2016.

«Η Ευρώπη κάνει προβλέψεις, θα πρέπει επίσης να κάνει και επιλογές» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. «Οι προβλέψεις δεν θα αλλάξουν την πολιτική μας, η πολιτική μας πρέπει να αλλάξει τις προβλέψεις», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο της ελάχιστης ανάπτυξης στην Ευρώπη, όπως προβλέπει η Κομισιόν, «η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να χαλαρώνει σε σχέση με αυτόν τον στόχο της ανάπτυξης, κάνοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη επιλογή όσον αφορά τη (δημοσιονομική) πειθαρχία, τη δημοσιονομική σοβαρότητα», κατέληξε.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι το 2016 η Γαλλία θα έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα σε όλη την ευρωζώνη. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες το έλλειμμα της Γαλλίας θα ανέλθει στο 4,4% φέτος, στο 4,5% το 2015 και στο 4,7% το 2016.

Η γαλλική κυβέρνηση από την πλευρά της υπόσχεται ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 4,3% του χρόνου και θα πέσει κάτω από τον στόχο του 3% το 2017.

By